Podcast Na dotek: Dítě, manžel, práce, zkrátka rozehraný život. Ale ne ideálně

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
23. 6. 2021 17:00
Se spisovatelkou Zuzanou Říhovou o čtyřicátnících, kteří touží začít znovu, vlčích strategiích a povýšenosti intelektuálů.
Spisovatelka Zuzana Říhová.
Spisovatelka Zuzana Říhová. | Foto: Honza Mudra

"Pětačtyřicátníci už si nevyberou jiné dítě, jiného manžela nebo jinou práci. Jejich život je rozehraný, ale mají pocit, že ne ideálně," přibližuje spisovatelka a literární vědkyně Zuzana Říhová hlavní postavy svého románu Cestou špendlíků nebo jehel, který nedávno vydalo Argo. Jde o manželský pár pražských intelektuálů Bohumily a Bohumila, kteří s handicapovaným synem přesídlili do zapadlé pohraniční vsi.

Podcast se Zuzanou Říhovou si můžete poslechnout zde:

"Když se ocitnete na vesnici, kde se pokoušíte najít práci, můžete leda orat pole nebo pracovat v kravíně. Že víte, co je daktyl, je vám k ničemu," popisuje autorka životní situaci, kterou hrdinům narýsovala.

"Nemohu zastírat, že jsem poučený spisovatel," přiznává Říhová, která přednáší anglickou a americkou literaturu, působí v akademickém Ústavu pro českou literaturu a tři roky vedla katedru bohemistiky na univerzitě ve staroslavném Oxfordu.

Křestní jména Bohumil a Bohumila jsou "samovtipem" bez zvláštního významu, život na venkově je stísněnější než ve městě, horké léto všechny ve vsi deptá a v nehybném vzduchu se schyluje k thrillerovým scénám.

Symbolem nevyřčeného a nepřiznaného, které má moc člověka zahubit, je vlk, údajně žijící v lesích za vsí: "Za chalupou v noci pořád něco štěká. Když to vyprávěl v hospodě, nikdo mu nevěřil. Dívali se po sobě a na něj jen houkli: Co blbneš? Není možná. V Podlesí? A vlk?"

Co znamená, když tam člověka sežere psovitá šelma? Je to pohádka, metafora, nebo holý fakt?

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes spisovatelka a literární vědkyně Zuzana Říhová. Ukázku z její románové novinky čte Eva Srpová. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy