Podcast: Mezi mnou, střevlíkem a kytkou není až takový rozdíl, říká Nevrlý

Petr Vizina Petr Vizina
7. 4. 2021 18:00
S přírodovědcem a poutníkem, sedmaosmdesátiletým Miloslavem Nevrlým, o jeho slavných Karpatských hrách, radostné chudobě, panáku rumu a jednotě s vesmírem.

"Sám se divím, že ještě po téměř padesáti letech Karpatské hry někdo čte. Dokonce někdy mluvím s lidmi, o kterých bych nikdy neřekl, že dokážou přespat pod širákem nebo rozdělat oheň. Nadšeně mi sdělují, jak pro ně byla ta kniha důležitá," říká s nepředstíraným překvapením autor slavné knihy, která se nedávno dočkala dalšího vydání.

Podcast s Miloslavem Nevrlým si můžete poslechnout zde:

Původně text vyšel neoficiálně jako průvodce horami v době, kdy nejenže neexistovaly satelity a navigace GPS, ale ani dostupné mapy. Miloslav Nevrlý psal své knihy pro skauty v časech, kdy jim komunisté zakazovali, aby si tak říkali a aby se vůbec sdružovali. Jejich v zásadě ilegální poutě tak směřovaly do rumunských Karpat.

Postupně své knihy o horách autor rozšířil o průvodce dospíváním. Když Nevrlý popisuje "cestování nalehko", vystihne tím víc než praktické ohledy při horské turistice. Rýsuje ideál neulpívající na majetku, orientovaný na poutníkovu svobodu, hrdě odmítající svody mlsnosti, lenosti nebo marnivosti.

Skautský vedoucí a horský solitér s doktorským titulem z přírodních věd v Karpatských hrách zachytil fascinaci okolním světem. V tomto smyslu se jeho psaní blíží dědictví velkých postav duchovních dějin, jako byli František z Assisi nebo východoevropští chasidé.

V Nevrlého přístupu lze najít shodu například s myšlením filozofa Erazima Koháka, který dobrovolnou skromnost pokládal za "náročnost ve výběru". Tu Nevrlý prosazuje také v partnerských vztazích.

V Karpatských hrách například poznamená, že "je lepší se milovat jen jednou, jedinkrát v životě s divokou jižní princeznou a za trest zemřít než tisíckrát objímat lenivého lemura".

Krom svého nejznámějšího díla napsal i Knihu o Jizerských horách, Chválu Zadní země o Českém Švýcarsku nebo Podivuhodné chvíle se Sluneční písní, což je komentář k poémě Františka z Assisi. Svou fascinaci ptactvem pak vtělil do textu nazvaného Moje ptačí roky.

Podcast Na dotek tentokrát vyrazil do terénu, do nenápadného patrového domu na kraji Liberce, kde Miloslav Nevrlý bydlí. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy