Podcast: Jednou bych ráda porazila svůj intelektuální snobismus

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
14. 9. 2022 17:30
"Můj otec je nepokrytá lež a moje matka je mizerná novinářská práce," oznamuje Ištván Jeseter, hlavní hrdina nového českého románu Putování leklé ryby, který právě vydalo nakladatelství Argo coby knižní debut scenáristky Lucie Vaňkové.
Scenáristka a spisovatelka Lucie Vaňková.
Scenáristka a spisovatelka Lucie Vaňková. | Foto: Radek Vebr

Nezvyklé jméno odkazuje k reálnému původu stěžejní postavy. Autorce utkvělo v paměti při četbě médií. Když v roce 2019 kandidovalo do europarlamentu recesistické uskupení ANO, vytrollíme europarlament, vyjadřoval se za něj na Facebooku právě koordinátor Ištván Jeseter. Pseudonym přijal zdejší tisk, včetně toho seriózního, jako fakt.

Recesisté nakonec získali 1,56 procenta hlasů a více než milionový státní příspěvek na úhradu volební kampaně, Lucie Vaňková pak jméno pro hrdinu své prózy. "Ano, právě z jeho nezvyklé podoby se zrodil nápad na knížku," vzpomíná autorka, která vystudovala novinařinu i scenáristiku.

Podcast s Lucií Vaňkovou si můžete poslechnout zde:

Její prozaická prvotina však není založena na kritice médií. Pracuje spíše s postřehem, že cokoliv nepřesného či přímo mylného přinesou, stane se v jistém smyslu skutečností. "Psané slovo a realita jsou oboustranně průchozí dveře," míní Vaňková.

Ištván Jeseter je člověk bez minulosti, zrozený z novinového článku, což pro něj znamená nejistotu ohledně vlastní identity a vztahů. "V tom mám pro hlavní postavu sympatie. Lidem příliš nerozumím, takže postava, která nemá lidské vlastnosti, se mi píše lépe než postava věrohodná a stoprocentně plastická. Spousta situací, kdy Ištván tápe v sociálních vztazích, je mi blízká. Mám ráda, když lidé mluví přímo, nevyjadřují se v jinotajích a neočekávají, že z toho vyčtu jejich přání," říká spisovatelka.

"Muž bez vlastností" Jeseter žije, znovu podobně jako autorka, v prostředí městských intelektuálů mladší střední generace. V knize proto hrají důležitou roli intelektuální veličiny jako Milan Kundera nebo Patrik Ouředník, odkazuje se tu ke knihám Biancy Bellové či Petry Soukupové a řeč dojde i na postmoderní myšlení nebo psaní, které ze sebe člověk například jako scenárista nekonečného televizního seriálu "tlačí na papír čistě pro zisk".

"Putování leklé ryby vlastně vzniklo z libových odřezků od scenáristiky. Nasávám spoustu různých zdrojů, rešeršuji a řada opravdu hezkých věcí se do scénářů nevejde," přibližuje Lucie Vaňková, která spolupracovala na seriálech Ulice, Dáma a král nebo Odznak Vysočina. Pro televizi Stream pak vytvořila komedii Hasičárna Telecí a do filmové podoby adaptovala román Jana Němce Dějiny světla, věnovaný fotografovi Františku Drtikolovi.

Široký žánrový rozptyl vysvětluje autorka tím, že by "jednou ráda porazila svůj intelektuální snobismus" a naučila se ve scénáři pro seriál Ulice vidět potenciálně stejně zajímavou příležitost, jakou představuje převod románu o uměleckém fotografovi.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes scenáristka a debutující spisovatelka Lucie Vaňková. K poslechu na platformách: Soundcloud, Spreaker, Spotify, Google Podcasty s Apple Podcasty.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy