Podcast: Fantasy učí čtenáře trpělivosti, ale Clarková je rozjetá od začátku

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo Kosmas
21. 4. 2021 17:30
S překladatelem Viktorem Janišem o spisovatelce Susanně Clarkové, která svým větám velí jako vévoda z Wellingtonu, o mužích, kteří nečtou, a románu, v němž nepadne ani slovo o sexu.

Byla to literární senzace - když v roce 2004 ještě neznámá Susanna Clarková vydala svůj debut nazvaný Jonathan Strange & pan Norrell, klasik žánru fantasy Neil Gaiman prohlásil, že pokud jde o Anglii, jedná se o nejlepší dílo v oboru za posledních 70 let.

Podcast s Viktorem Janišem si můžete poslechnout zde:

Pochvala neunikla překladateli Viktoru Janišovi. "Taková doporučení se přece musí brát vážně. Koupil jsem si ji hned první den, co kniha vyšla, a úplně mě okouzlila," vzpomíná. Jen v angličtině se prodaly čtyři miliony výtisků, román získal šest významných literárních cen a britská BBC podle něj natočila seriál.

Susanna Clarková, autorka fantaskního příběhu z Anglie 19. století, přitom do té doby učila angličtinu v zahraničí a deset let byla redaktorkou knih o vaření. Její ohromující start však dlouho neměl pokračování. Teprve po 16 letech, nepočítáme-li soubor povídek, Clarková na prvotní úspěch navázala fantaskním románem Piranesi, který právě vydává Argo.

Do češtiny všechna tři její díla převedl právě Viktor Janiš. "Zpočátku čtenář vůbec neví, kde je," potvrzuje překladatel slova Clarkové, kterou tentokrát napadlo napsat román o muži žijícím v "obrovském, možná nekonečném domě, kde jsou uvězněny oceány".

Že hlavní postava nese jméno italského architekta a malíře Giovanniho Battisty Piranesiho, jenž žil v letech 1720 až 1778 a proslul obrazy či návrhy fantaskních monumentálních staveb, je jedním z autorčiných vzkazů čtenářům. Kdo chce vidět realitu za oknem trochu jiným způsobem, je na správné adrese.

Vítejte u podcastu Na dotek. Hostem Petra Viziny je dnes překladatel Viktor Janiš. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Spotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy