Po Potterovi si čeští čtenáři zamilovali i detektiva Strikea

25. 3. 2014 13:34
Detektivní román J. K. Rowlingové Volání kukačky se stal i v Česku bestsellerem. Za čtyři týdny našel deset tisíc kupců.
J. K. Rowlingová aka Robert Galbraith.
J. K. Rowlingová aka Robert Galbraith. | Foto: Profimédia

Praha - Detektivní román, který britská spisovatelka J. K. Rowlingová napsala pod pseudonymem Robert Galbraith, se stal také českým bestsellerem. Za deset dnů prodeje se mu podařilo najít deset tisíc kupců.

"Volání kukačky je nejprodávanější knihou prvního kvartálu jak v tištěné verzi, tak v elektronické podobě," sdělila Kateřina Obadalová ze společnosti Albatros Media.

Zcela přesná čísla o prodeji nakladatelství sdělit nechce, stejně jako náklad s odkazem na obchodní tajemství. Uvedlo jen, že náklad byl nadstandardní v řádech desítek tisíc kusů.

J. K. Rowling: Volání kukačky
J. K. Rowling: Volání kukačky | Foto: Aktuálně.cz

"Prodeje mírně předčily naše očekávání, proto jsme připravili rychlý dotisk," řekl Josef Žák, obchodní a marketingový ředitel skupiny Albatros Media. Kniha Volání kukačky se ihned po vydání vyhoupla na první místo žebříčku Svazu českých knihkupců a nakladatelů a drží jej už čtyři týdny.

Volání kukačky vyšlo 18. února v tištěné i elektronické podobě a v Braillově písmu. V polovině dubna vyjde i audiokniha, v nezkrácené verzi ji namluvil Petr Oliva.

Volání Kukačky je první kniha ze série o soukromém detektivovi a válečném veteránovi z Afghánistánu Cormoranu Strikeovi, v níž řeší smrt slavné modelky Luly Landryové a proniká do světa bohatých mužů a krásných žen.

Druhý díl s původním názvem The Silkworm vyjde v Anglii i v USA v červnu 2014. V něm Cormoran vyšetřuje zmizení spisovatele, který ve svém románu ostře kritizoval skutečné osoby. Nakladatelství Plus vydá knihu na začátku roku 2015 opět v překladu Ladislava Šenkyříka.

Rowlingová se proslavila jako autorka knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Po dokončení potterovek napsala realistický román Prázdné místo a loni v dubnu vydala pod pseudonymem Volání kukačky. Kniha prezentovaná jako dílo debutujícího autora si loni vysloužila dobré kritiky, ale nestala se bestsellerem. Jakmile se prozradilo, že skutečným autorem je Rowlingová, dostala se do čela žebříčku nejprodávanějších knih.

 

Právě se děje

Další zprávy