Plzeň přivítá veletrh Svět knihy, nakladatelé představí jarní i vánoční tituly

ČTK ČTK
15. 9. 2020 15:12
Sedm desítek vystavovatelů z řad nakladatelů, univerzit či knihoven a okolo 100 veřejných čtení, autogramiád, výstav či besed v Plzni nabídne třetí ročník odnože veletrhu Svět knihy. Uskuteční se příští víkend 25. a 26. září v areálu Depo2015.
Svět knihy se v plzeňském Depo2015 koná potřetí.
Svět knihy se v plzeňském Depo2015 koná potřetí. | Foto: www.svetknihy.cz

Vzhledem k tomu, že kvůli opatřením proti koronaviru se nekonal jarní Svět knihy v Praze, je plzeňská přehlídka největší letošní literární akcí v Česku, domnívá se ředitel Radovan Auer.

"Bude to opravdu svátek literatury, který by měl před velkou podzimní sezonou pomoci knihkupcům i nakladatelům v tom, aby upozornili na zajímavé tituly," říká.

Vystavovatelé představí, co vydali za první pololetí, stejně jako tituly připravované pro vánoční trh. Mezinárodní rozměr přehlídky zajistí účast Polska, Francie, severských zemí či Německa.

Přijede například úspěšný český autor žijící v Německu Jaroslav Rudiš. Premiérově uvede české vydání svého posledního románu Winterbergova poslední cesta, který napsal v němčině.

Zástupci ambasád severských zemí přijedou na kolech představit skandinávskou literaturu. "Dorazí také například Jan Novák, autor velmi kontroverzní biografie Milana Kundery. Českých autorů bude bezpočet, Jiří Hájíček, Jakuba Katalpa, Václav Cílek, Galina Miklínová a spousta dalších," vyjmenovává Auer.

Akce nabídne též sekci sci-fi a fantasy nebo program pro děti. Vzhledem k protikoronavirovým opatřením se pořady budou konat v několika neprůchozích zónách, aby se vzájemně nepotkávalo příliš mnoho lidí.

Část programu se uskuteční na nádvoří areálu Depo2015 pod širým nebem.

Vzhledem k tomu, že ve stejné době se v Plzni koná filmový festival Finále, pořadatelé obou akcí spolupracují a festivaly nabídnou možnost získat vstupenku i na druhou přehlídku.

Na plzeňský Svět knihy v minulých letech podle Radovana Auera přišlo 8000 až 8500 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy