Nikdy nepodporoval krveprolití. Švédská akademie hájí Nobelovu cenu pro Handkeho

ČTK Reuters ČTK, Reuters
17. 10. 2019 17:39
Ve čtvrtečním vydání listu Dagens Nyheter obhajuje Švédská akademie rozhodnutí udělit Nobelovu cenu za literaturu rakouskému spisovateli Peteru Handkemu, známému prosrbskými postoji. Podle šéfa akademie Matse Malma se Handke v minulosti dopustil provokativních výroků, nikdy ale nepodporoval krveprolití.
Peter Handke na zahradě svého domu v Chaville nedaleko Paříže.
Peter Handke na zahradě svého domu v Chaville nedaleko Paříže. | Foto: ČTK/AP

Udělení Nobelovy ceny za literaturu za letošní rok vyvolalo kritiku, mimo jiné od přeživších masakru ve Srebrenici, kde bosenskosrbské jednotky v roce 1995 povraždily 8000 muslimských chlapců a mužů. Přeživší události, kterou mezinárodní justice označila za akt genocidy, minulý týden vyzvali Švédskou akademii, aby Nobelovu cenu Handkemu odebrala. "Je to ostudné, měli bychom se zamyslet, jaký to vysílá signál," uvedla Munira Subašičová, předsedkyně sdružení Srebrenické matky.

Peter Handke byl odpůrcem leteckých útoků NATO na Srbsko během kosovské války na konci 90. let a v roce 2006 řečnil na pohřbu srbského vůdce Slobodana Miloševiče, jehož byl velkým podporovatelem. Sympatie vyjádřil i válečným zločincům Ratku Mladičovi a Radovanu Karadžičovi.

Šéf Švédské akademie Mats Malm v článku, který dnes otiskl švédský deník Dagens Nyheter, připustil, že Handke se dopustil "provokativních, nevhodných a nejasných politických výroků". Podle Malma ale nikdy neopěvoval krveprolití a otevřeně odsoudil srebrenický masakr.

"Švédská akademie na jeho tvorbě neshledala nic, co by představovalo útok na občanskou společnost či na respektování rovnosti všech lidí," dodal.

Malm cituje článek publikovaný v roce 2006 v německém listu Süddeutsche Zeitung, ve kterém Handke uvedl, že srebrenický masakr byl nejhorším zločinem proti lidskosti v Evropě od druhé světové války.

Albánský premiér Edi Rama akademii obvinil, že vyznamenáním Petera Handkeho "snižuje hodnotu ocenění a noří se do dalšího skandálu, který poškodí její pověst na desítky let".

Albánský ministr zahraničí Gent Cakaj, původem z Kosova, označil Handkeho za popirače genocidy. Kosovská velvyslankyně v USA Vlora Çitakuová řekla, že byl oceněn "propagátor etnické nenávisti a násilí".

V reakci na tuto kritiku již minulý týden další z členů Švédské akademie Anders Olsson konstatoval, že literární Nobelova cena se "nedává za politiku, ale literaturu".

Peter Handke dříve navrhoval, aby Nobelova cena za literaturu byla zrušena, protože vytváří "falešné svatořečení" a čtenářům nic nepřináší. Minulý čtvrtek už jako čerstvý laureát přiznal, že toto uznání mu dává "zvláštní druh svobody".

 

Právě se děje

Další zprávy