Pavel Kohout pokřtil knihu Ten žena a ta muž, záměrně končí v polovině věty

ČTK ČTK
31. 5. 2019 18:07
Spisovatel a dramatik Pavel Kohout předevčírem v pražském knihkupectví Luxor pokřtil svou knihu Ten žena a ta muž, která popisuje situaci páru s vyměněnými tradičními charaktery.
Satirický příběh Pavel Kohout napsal v 70. letech.
Satirický příběh Pavel Kohout napsal v 70. letech. | Foto: ČTK

Tento satirický příběh Kohout napsal v 70. letech minulého století pro pobavení přátel. O čtvrtstoletí později k němu tentokrát už pro vlastní potěšení připojil ještě druhou část. Nové vydání Kohoutovy knihy pro nakladatelství Odeon nyní ilustracemi doprovodil výtvarník Pavel Růt.

Pavel Kohout na Lipském knižním veletrhu.
Pavel Kohout na Lipském knižním veletrhu. | Foto: ČTK/imago stock&people

Ten žena a ta muž je bizarním příběhem nerovného páru. Hlavní mužskou postavu představuje nezkušený mladík vychovaný bigotními rodiči. Za manželku si vzal ženu s pestrou minulostí a dominantní povahou.

Ve druhé části knihy do jejich vztahu vstupují společenské změny po pádu komunismu. "V knize se tedy mísí dva totálně odlišné systémy. Falešný socialismus sovětského ražení a Klausův divoký kapitalismus, ovlivněný jeho kuponovou privatizací," přibližuje devadesátiletý Pavel Kohout.

Kniha záměrně končí v polovině věty. "U zahraničních čtenářů se často stalo, že knihu vraceli k reklamaci. To značí, že ji začali číst od konce," vtipkuje autor.

Kohout na středečním křtu také poodhalil, jak svá díla vytváří. "Figury příběhu si postavím na nějakou šachovnici a nechám je, ať si dělají, co uznají za vhodné. Když to neklapne, tak je to mrtvý porod a kniha nikdy nespatří světlo světa," popisuje autor, podle nějž je tato metoda riskantní, ale dobrá.

Ilustrace Pavla Růta jsou v novém vydání vždy na protější straně než text. K němu odkazují pomocí šipek. "Pavel Kohout mi dal volnou ruku, snažím se vždy řešit knihu jako objekt. Když je příliš popisná, likviduje čtenářovu představivost, takže se snažím, aby s ilustrací fungovala jako komplet," vysvětluje Růt.

"Je vidět, jak tandem obou Pavlů perfektně funguje," podotýká šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl. Původní text se díky tomu zaktualizoval a výsledek podle Jůzla stojí za to.

Obal nového vydání.
Obal nového vydání. | Foto: Odeon

Pavel Kohout napsal první část knihy v 70. letech, jeho kamarádům se líbila a autor ji chtěl vydat. Švýcarskému nakladateli ale připadala až nepatřičně veselá vzhledem k nelehké situaci spisovatelů v komunistickém režimu.

Básník, spisovatel a dramatik Pavel Kohout patří k nejvýraznějším a také nejrozporuplnějším osobnostem české poválečné literatury. Prošel velkým osobnostním vývojem, od obdivu ke Stalinovi přes postupné vystřízlivění a účast na pražském jaru 1968 až po úlohu odpůrce komunistického režimu.

Nakonec Kohout patřil k prvním signatářům Charty 77. Poté, co mu byl roku 1979 znemožněn návrat z ročního pobytu ve Vídni, se usadil v Rakousku. Mezi jeho nejznámější díla patří dramata August August, august a Taková láska a romány Katyně, Kde je zakopán pes či Hodina tance a lásky.

 

Právě se děje

Další zprávy