Paulo Coelho míří do Prahy. Hledá tu tajemného muže, kterého potkal před 34 lety ve Zlaté uličce

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
10. 3. 2016 11:18
Proslulý brazilský spisovatel Paulo Coelho míří 19. března do Prahy. Na soukromou oslavu na Pražském hradě by rád pozval i jednoho tajemného malíře, kterého potkal v lednu 1982 ve Zlaté uličce. Přikládá jeho dva obrazy pravděpodobně podepsané jménem Ivan Tomek a žádá čtenáře o informace vedoucí k jeho identifikování. Muže pozná i díky tomu, že dotyčný bude vědět, které dva dárky mu Coelho tehdy za kresby věnoval.
Paolo Coelho
Paolo Coelho | Foto: ČTK

Světoznámý brazilský spisovatel a autor mnoha bestsellerů Paulo Coelho míří 19. března do Prahy. Oslaví tu milion prodaných výtisků svých knih v češtině a pro přátele z celého světa chystá na Pražském hradě soukromou oslavu svátku sv. Josefa, kterou každoročně pořádá na jiném magickém místě.

Na tuto oslavu chce pozvat i neznámého tajemného malíře, jehož potkal před 34 lety ve Zlaté uličce v Praze.

Nezná však ani jeho jméno, ani adresu. Na svém blogu i Twitteru proto prosí čtenáře o pomoc při pátrání. "Moji čeští přátelé, prosím, pomozte mi najít tohoto muže."

"V neděli ráno 24. ledna 1982 jsme ve Zlaté uličce alchymistů viděli osamělou osobu, kterak kreslí. Byla zima, ledové chladno, ale tento muž byl zde a následoval svůj hlas. Moje žena a já jsme byli jediní, kdo touhle ulicí šel. Rozhodl jsem se koupit jednu z jeho kreseb. Byl tak nadšený, že si umínil nakreslit mou ženu zadarmo. Byl jsem trochu v rozpacích, ale když jsem ho pozoroval, myslel jsem si: 'Tohle je příklad pro mě. Nikdo tu není, nikdo nic nekupuje, ale to ho nezastaví v tom, co chce dělat," píše na blogu Coelho.

Za portrét mu tehdy věnoval dva dárky, jediné věci, co měl u sebe v kapse.

Přikládá zakoupený obrázek Zlaté uličky, podepsaný s největší pravděpodobností jménem Ivan Tomek a datovaný oním dnem 24. ledna 1982, a zdarma vyhotovený portrét své ženy. Podle spisovatelova odhadu bylo tenkrát muži asi 25 let, dnes by mu tedy bylo kolem šedesátky.

Foto: paulocoelhoblog.com

Coelho by rád neznámého malíře pozval na svou soukromou oslavu na Pražský hrad. "Bude mým čestným hostem. Budu vědět, jestli to je on, protože musí určit  ty dva dárky, co jsem mu dal."

V závěru svého blogu Paulo Coelho vyzývá čtenáře, kteří by měli jakékoliv informace vedoucí k neznámému malíři, ať mu napíšou. E-mail opět musí obsahovat informace o dvou darech.

Češi rozjeli pátrání

Coelhovi "čeští přátelé" již rozjeli pátrání. Dopracovali se ke jménu Ivan Tomek, ale možná také Jan Tomek. Podle webu prijmeni.cz existuje v Česku  2 248 lidí se jménem Tomek. Zvláště v případě křestního jména Ivan by tedy okruh možných lidí mohl být velmi úzký, dohadují se diskutující.

V potaz je třeba vzít i variantu, že se malíř mohl podepisovat pseudonymem.

Objevují se názory, že jde o malíře a restaurátora Michala Tomka či jeho příbuzného. Jménu Michal však neodpovídá podpis, navíc lze těžko předpokládat, že by muž, jenž mimo jiné restauroval obrazy Mistra Theodorika na Karlštejně, postával se svými obrazy v ranním mrazu ve Zlaté uličce.

"Pan Tomek si ale vůbec nemusí pamatovat na nějakýho pána, pravděpodobně jednoho z mnoha, který ve Zlatý uličce procházeli, ani na dvě věci, je to už 34 let a ten pán bude šedesátník... Coelho si tak trochu fandí, ne?" reaguje v diskusi jedna ze čtenářek.

V osobních vlacích do Berouna, Nymburka či Lysé nad Labem mohli cestující během jízdy poslouchat autorská čtení českých spisovatelů, uvelebených v poschodí na čtyřsedačce. | Video: Zuzana Hronová
 

Právě se děje

Další zprávy