Pátral po prastrýci. Objevil dramatický příběh baťovců v Singapuru

Petr Zídek Petr Zídek
8. 11. 2020 17:48
Na počátku byla vybledlá fotografie prastrýce Silvestra a několik rodinných historek o mladém baťovci, který roku 1938 odjel do Singapuru a už se nevrátil. Na konci je více než třistapadesátistránková kniha Pátrání po Silvestrovi. Mapuje válečné osudy československé kolonie ve městě, jež bylo hlavní britskou základnou v jihovýchodní Asii, ale roku 1942 padlo do rukou Japonců.

Pátrání po Silvestrovi není historickou monografií, ale historickou reportáží místy připomínající díla již nežijícího Miroslava Ivanova. Více než nešťastný Silvestr Němec je hlavním hrdinou jeho prasynovec a autor knihy, padesátiletý Jan Beránek, jinak též ekologický aktivista, v letech 2003 až 2005 předseda Strany zelených a nynější manažer centrály Greenpeace v Amsterdamu.

Silvestr Němec žil v letech 1919 až 1942.
Silvestr Němec žil v letech 1919 až 1942. | Foto: archiv Jana Beránka

Zatímco historik by podobnou knihu koncipoval jako zprávu o tom, co zjistil, Beránek podrobně líčí, kde bádal, kdo mu pomohl, které překážky musel překonávat a jaké měl při tom pocity. V knize tak najdeme věty jako: "Chvěl jsem se vzrušením a před očima mi začaly vystupovat další konkrétní obrysy příběhu, po kterém pátrám."

To, že Beránek je amatér, knihu nijak nesnižuje, ba naopak. Z textu je znát to, co publikacím profesionálních historiků tak často chybí: nadšení pro věc. Jan Beránek chtěl pro sebe a rodinu vypátrat, za jakých okolností zahynul prastrýc, a vznikla z toho čtivá, zároveň objevná knížka.

Konec nešťastného pedikéra Silvestra Němce sice zůstává v rovině hypotéz, o souvislostech, v nichž působil, se však dozvíme obrovské množství informací. Počínaje firmou Baťa a jejím vzděláváním vlastních pracovníků přes podmínky, za jakých byli vysíláni do zahraničí, až po fungování dobrovolnických oddílů, kterých se Silvestr Němec stal členem, v bojích s Japonci.

Ze širokého spektra pramenů autor zejména podrobně a jako vůbec první líčí život československé kolonie v Singapuru na přelomu 30. a 40. let minulého století. Kolonie, kterou tvořilo zhruba 50 pracovníků Baťovy firmy a 30 dalších krajanů.

Spousta z nich stejně jako Silvestr nepřežila pád města, chaotickou evakuaci nebo vyčerpávající pobyt v internačním táboře. Ti, kdo přežili, se po válce často již nevrátili do vlasti, takže jejich vzpomínky - pokud byly zachyceny - zůstaly rozesety po světě.

Poslední dny evakuace v Singapuru předtím, než město padlo do rukou Japonců, vyfoceno mezi roky 1941 až 1942.
Poslední dny evakuace v Singapuru předtím, než město padlo do rukou Japonců, vyfoceno mezi roky 1941 až 1942. | Foto: State Library Victoria

Autor přiznává, jak důležitým pomocníkem mu byl Google. Paradoxní je, že pokud by začal bádat o 20 let dříve, mohl se ještě sejít s žijícími pamětníky, zároveň by ale bez internetu měl mizivou šanci je najít. Takhle dohledal jen potomky, z nichž však někteří měli k dispozici unikátní vzpomínky, fotografie a další materiály.

Díky internetu a digitalizaci starého tisku i archivních sbírek mohl autor také lehce odkrýt třeba všechny zmínky o baťovcích v dobových singapurských novinách.

Sympatické je, že si Beránek zachovává střízlivost při hodnocení dobových jevů a nepodléhá například dnes tak rozšířené adoraci Baťovy firmy. Otevřeně mluví o tom, že v její vizi lepšího světa byla řada prvků sociálního inženýrství, které měly mnohé rysy podobné s komunismem.

Obal knihy Pátrání po Silvestrovi.
Obal knihy Pátrání po Silvestrovi. | Foto: Mystery Press

S nechutí také vnímá v koloniálním Singapuru všudypřítomný rasismus, jenž tehdejší společnost stratifikoval do nepropustných kast, přičemž tu nejvyšší tvořili samozřejmě Evropané. Kromě podcenění japonské taktiky, nedostatečných obranných opatření a rozporů ve velení byla jednou z příčin rychlého pádu Singapuru právě nedostatečná loajalita jeho asijských obyvatel k dosavadním pánům.

Autor shromáždil mimořádně mnoho pramenů z českých, moravských, britských i singapurských archivů a mnohdy díky šťastným náhodám získal cenné materiály ze soukromých rukou.

Silvestr Němec z jihomoravských Vémyslic, který žil v letech 1919 až 1942, se díky tomu mění z nápisu vytesaného na několika pomnících padlým v postavu z masa a kostí. Třeba kniha k podobnému výzkumu inspiruje další autory, ladem leží "hned vedle" téma baťovců na Filipínách.

Kniha

Jan Beránek: Pátrání po Silvestrovi - Válečné osudy baťovců v Singapuru
Mystery Press 2020, 366 stran, 449 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy