Památník národního písemnictví opravil depozitář, nabídne tisíce archivních materiálů

ČTK ČTK
2. 1. 2020 17:16
Po čtyřech letech skončila rekonstrukce centrálního depozitáře Památníku národního písemnictví v Litoměřicích. Jeho provoz bude slavnostně zahájen zkraje roku.

Depozitář má zároveň sloužit jako multifunkční badatelské centrum s přístupem k desítkám tisíc archivních materiálů. Cena rekonstrukce není známa.

Centrální depozitář v objektu bývalých kasáren tvoří dvě budovy. "Rekonstrukce první z nich byla dokončena v roce 2017 a už v omezeném provozu funguje," vysvětluje mluvčí památníku Aneta Křižková. Rekonstrukce druhé budovy skončila nyní a depozitář byl zkolaudován.

V Litoměřicích bude uložena většina sbírek všech tří odborných oddělení Památníku národního písemnictví, literárního archivu, knihovny a uměleckých sbírek. "Na jednom místě bude badatelům k dispozici rozsáhlý studijní materiál zahrnující osobnosti literatury, knižního a výtvarného umění," doplňuje ředitel památníku Zdeněk Freisleben.

Oddělení uměleckých sbírek, které pečuje například o galerii Jiřího Karáska ze Lvovic, dílo Jakuba Schikanedera, Jana Konůpka či Františka Koblihy, čeká poslední fáze stěhování do depozitáře začátkem roku 2020.

Budovy jsou vybaveny moderní depozitní technologií, kompaktními regály i specializovanými místnostmi pro uložení nestabilních materiálů. Grafická podoba fasád obou budov depozitáře je dílem českého typografa Jana Solpery. "Depozitář bude pravidelně zpřístupňován badatelské veřejnosti formou komentovaných prohlídek, minivýstav a prezentací vybraných archiválií," slibuje mluvčí instituce.

Památník národního písemnictví spravuje sbírky dokumentů a uměleckých děl a soustředí se na vývoj literatury a knižní kultury v českých zemích od 18. století až do současnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy