Ovlivnil herce i režiséry. Kafkovu cenu dostane spisovatel a dramatik Vyskočil

ČTK Kultura ČTK, Kultura
18. 12. 2021 12:28
Letošním laureátem Ceny Franze Kafky se stal dvaadevadesátiletý spisovatel a dramatik Ivan Vyskočil. Ze 13 nominovaných ho vybrala mezinárodní porota. Ceremoniál se bude konat začátkem příštího roku podle epidemické situace, informoval Vladimír Železný, předseda pořádající Společnosti Franze Kafky a někdejší ředitel televize Nova.
Na snímku z roku 2009 je Ivan Vyskočil v pražském Divadle Na zábradlí, které spoluzakládal.
Na snímku z roku 2009 je Ivan Vyskočil v pražském Divadle Na zábradlí, které spoluzakládal. | Foto: ČTK

Herec, spisovatel, dramatik a pedagog Vyskočil patří k nejosobitějším postavám české kultury. Spoluzakladatel několika divadel malých forem bývá označován za inspirátora, vůdčího ducha a hybatele československého divadla 60. let minulého století. Napsal sbírky povídek Vždyť přece létat je tak snadné, Kosti, Malé hry aneb Maléry nebo Malý Alenáš.

Jeho večery připravované s Jiřím Suchým a dalšími spoluhráči v pražské vinárně Reduta s přestávkami od roku 1958 do konce 60. let inspirovaly vlnu populárních divadel malých forem. "Vždy byl o krok napřed a 'trendy' rozvíjel dřív, než jim kdo dal tvar a jméno," napsala o něm kritička Marie Reslová pro Aktuálně.cz.

Za důležité označují setkání s Vyskočilem jako pedagogem herci Martin Finger, Jaroslav Dušek nebo Ondřej Sokol. "Dokázal velice intenzivně a hlavně individuálně pracovat s lidskou duší, ať už hereckou, nebo dříve s duší potenciálních delikventů z pasťáku. To byla jeho velká devíza," uvedl Finger. Vyskočil od roku 1990 věnuje prakticky veškerou energii učení.

"Po loňském udělení Ceny Franze Kafky Milanu Kunderovi je letošní ocenění díla Ivana Vyskočila další významnou splátkou dluhu, který má soudobá česká kultura vůči zakladatelským osobnostem, které v nestandardních podmínkách předchozího režimu svým dílem vzdorovitě formovaly zásady svobodného tvůrčího myšlení," říká za pořadatele Vladimír Železný.

Vyskočila zvolila jedenáctičlenná mezinárodní porota, ve které výrazně převažovaly zahraniční osobnosti.

Cena Franze Kafky je udílena od roku 2001 pod záštitou předsedy Senátu, ministra kultury a pražského primátora. V minulosti ji získali Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel, Milan Kundera nebo Ivan Wernisch. Obdrželi ji také tři pozdější laureáti Nobelovy ceny za literaturu, rakouská spisovatelka Elfriede Jelineková, britský autor Harold Pinter a rakouský literát Peter Handke.

 

Právě se děje

Další zprávy