Urna s popelem spisovatele Trumana Capoteho se nečekaně vydražila za milion korun

mad
27. 9. 2016 8:57
Losangelská aukční síň vydražila ostatky amerického spisovatele Trumana Capoteho, autora románů Snídaně u Tiffanyho nebo Chladnokrevně. Neznámý kupec za popel zaplatil v přepočtu jeden milion korun.
Truman Capote
Truman Capote | Foto: ČTK

Urna s ostatky amerického spisovatele a novináře Trumana Capoteho byla na aukci vydražena za 43 750 dolarů, což je v přepočtu jeden milion korun.

Popel je uložen v japonské dřevěné urně a dosud patřil Joanne Carsonové, která loni zemřela. Žena byla blízkou přítelkyní spisovatele, jenž také v jejím sídle v Bel-Air roku 1984 zemřel, píše deník The Guardian.

Podle prodejce z losangelské aukční síně Julien's Auctions přinášelo Carsonové vlastnění urny "velkou útěchu".

Darren Julien, prezident aukční síně, deníku The Guardian řekl: "Prodej ostatků by v případě některých celebrit byl nevkusný, ale vím na sto procent, že jemu by se to líbilo."

Dodal, že spisovatel miloval vytváření situací, kdy se dostal do tisku, a že rád četl své jméno na papíře. "Truman řekl Joanne, že nechce, aby jeho urna stála na poličce. Takže to je způsob, jak respektovat jeho přání. Je to zkrátka prodloužení dobrodružství Trumana Capoteho," komentoval ředitel.

Vyvolávací cena byla dva tisíce dolarů. Přihazovali lidé z Ruska, Německa, Číny, USA nebo Jižní Ameriky. Vítězem aukce je anonymní sběratel, který za ostatky zaplatil 43 750 dolarů. Podle ředitele aukční síně je to nečekaně vysoká částka. Počítal zhruba s deseti tisíci dolary, píše CNN.

Kromě urny se prodalo ještě oblečení, ve kterém spisovatel zemřel, a to za 6400 dolarů. Do aukce šly také dvě spisovatelovy lahvičky od léků na předpis, které byly vydraženy za 9280 dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy