Osmý Harry Potter trhá rekordy. Tolik objednávek na knihu USA nepamatují skoro 10 let

hrz
26. 7. 2016 12:29
Kniha Harry Potter a prokleté dítě překonala ve Spojených státech dosavadní rekord v počtu objednávek.
Harry Potter po devatenácti letech, nejmladší syn Albus a Harryho manželka Ginny.
Harry Potter po devatenácti letech, nejmladší syn Albus a Harryho manželka Ginny. | Foto: Pottermore.com

Původně to měla být jen divadelní hra na základě nápadu J. K. Rowlingové. S ohledem na desítky milionů fanoušků Harryho Pottera, kteří by neměli šanci se do londýnského divadla dostat, se spisovatelka a autoři scénáře rozhodli, že nové dobrodružství oblíbeného čaroděje vydají i jako knihu.

Osmý díl slavné série s názvem Harry Potter a prokleté dítě totiž trhá rekordy ještě dříve, než vůbec vyšel. Jedná se o nejobjednávanější knihu v USA od roku 2007, přesná čísla nejsou známá, informuje britský server BBC. Rekord zatím držel sedmý díl Harry Potter a relikvie smrti.

Děj se odehrává 19 let po Relikviích smrti, Harry Potter vychovává s manželkou Ginny tři děti a pracuje na ministerstvu kouzel, jeho šéfkou je Hermiona.

Divadelní hra má v Londýně premiéru 30. června a je očekávána s velkým napětím. Britský deník Daily Telegraph to přirovnává k situaci, jako kdyby premiéru filmu promítali jen v jediném kině a ostatní zkrátka měli smůlu. Mezi fanoušky se nese prosba: "Vy, co hru uvidíte, zachovejte tajemství."

Novinářská předpremiéra má každopádně pozitivní ohlasy; na příběh i na poměrně zdařilé triky, vymyšlené iluzionistou. A novináři si neodpustili malý spoiler: hra začíná v momentě, kdy Harry Potter a jeho manželka mávají na nádraží King's Cross svému nejmladšímu synovi Albusovi, jenž poprvé míří do Bradavic. S kým jiným než se synem tatínkova rivala Draca Malfoye - Scorpionem.

Poprask vzbudil nový titul již před časem, když se ukázalo, že dospělou Hermionu hraje černošská herečka Nomy Dumezweni. Rowlingová tehdy označila všechny autory rasistických komentářů za idioty.

Nový příběh od J. K. Rowlingové, Johna Tiffanyho a Jacka Thornea vyjde ve Velké Británii v knižní podobě 31. července. Čeští fanoušci se výpravného díla dočkají už na podzim v překladu Petra Eliáše, držitele ocenění Prémie Tomáše Hrácha za překlad z angličtiny.

Bestsellerová série o Harrym Potterovi vycházela mezi lety 1997 a 2007. Po celém světě se prodalo přes 450 milionů výtisků, série byla přeložena do 79 jazyků. Rowlingová napsala také tři doprovodné tituly na pomoc charitativním organizacím: Famfrpál v průběhu věků, Fantastická zvířata a kde je najít a Bajky barda Beedleho.

 

Právě se děje

Další zprávy