Ortenovu cenu může získat poema o dospívání nebo Praskliny od Vlasákové

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 4. 2021 12:28
Poema o dospívání a poznávání světa, románové zápisky mladé schizofreničky V hlavě a prozaický debut Praskliny byly nominovány na Cenu Jiřího Ortena. Ta je určena autorům do 30 let. Vítěze 34. ročníku pořadatelé vyhlásí 17. května v Zrcadlové kapli pražské Národní knihovny.

Pořádající Svaz českých knihkupců a nakladatelů vybíral finalisty z 21 přihlášených titulů. Porotu vede kritik Petr A. Bílek, dále v ní zasedají novinář Petr Fischer, spisovatelka a překladatelka Pavla Horáková, redaktor Štěpán Kučera nebo spisovatelka a redaktorka Božena Správcová.

Jako první je oslovila Betonová pláž, což je druhá sbírka Šimona Leitgeba. Dle porotců jsou jeho básnické miniatury díky přímočaré a nesentimentální dětské optice působivé už samy o sobě. Leitgeb z nich však buduje konkrétní, uvěřitelný svět malého chlapce z okraje společnosti. Na hlubší rovině se tak vzácně setkává důležité sociální téma s básnickým viděním a dotaženou originální kompozicí, míní porota.

Pro Leitgebovu sbírku v knižní anketě Aktuálně.cz hlasoval spisovatel Jiří Hájíček. "Mikropříběhy načrtnuté střídmým stylem jsou při své lapidárnosti velmi silné a autor ve své druhé sbírce dále sází na minimalistický styl," napsal Hájíček o poemě, která z jednotlivých básní skládá individuální příběh dospívání a poznávání světa. "Jednoduchost obrazů a scén jen načrtává kontury příběhu niterného i vnějšího, citlivého prožívání současného světa, je to pověstná špička ledovce, přičemž za slovy zůstává spousta prostoru pro vnímavého a otevřeného čtenáře," uvedl Hájíček.

Leitgeb se narodil v roce 1996, publikoval ve většině českých literárních časopisů. Jeho básně byly přeloženy a publikovány v Rakousku, na Ukrajině a v Rumunsku.

Druhá nominovaná je novela Gábiny Pokorné nazvaná V hlavě. Zachycuje psychickou nemoc z pohledu vysokoškolačky, která prožívá první milostná vzplanutí i zklamání. Životní peripetie ukazuje s mnoha eskapádami, na jejichž konci se mísí pocit rezignace s nadějí nových začátků.

Vnitřní monology poodhalují zákoutí lidské duše, ve které se denně rozehrává nevyrovnaný boj dobra se zlem. Kniha přináší zápisy reflektující úzkostné pocity, ale také humor každodennosti.

Gábina Pokorná se narodila roku 1990 a vystudovala češtinu a literaturu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Pracuje ve školství. Kromě novely V hlavě jí vyšla také básnická sbírka Psychotické básně Filipa Umřela.

Schizofrenie rezonovala už v loňském ročníku Ceny Jiřího Ortena, kterou obdržela Hana Lehečková za novelu Svatá hlava. Literární redaktorka, spisovatelka a dramatička v ní předložila zápisky schizofrenika žijícího v pohraniční vesnici.

Třetí a poslední letos nominované jsou Praskliny od Kláry Vlasákové, dle poroty nápaditá próza plná příznačných postav. "Odvážně a s ambicemi se pokouší tematizovat zásadní problémy společnosti pozdní doby, jako je ztráta smyslu práce nebo víry v udržitelný rozvoj světa. I environmentální žal možná skrývá naději," konstatuje porota.

Autorka si pomáhá žánrem sci-fi, když vypráví, jak se na Zemi snese malý kulovitý útvar, který v lidech vzbuzuje očekávání. Koule levituje pár desítek centimetrů nad povrchem a je rezistentní vůči jakýmkoli pokusům o přesun či zničení. Jinak z ní ale nic nevychází, neškodí, avšak ani neprospívá. Lidé, vyhladovělí po mystice i přesahu, si její přítomnost začnou vysvětlovat různými způsoby.

Vlasáková se narodila v roce 1990, je spisovatelka, publicistka a scenáristka. Píše filmové a komiksové scénáře a rozhlasové hry. Spolupracuje s Českým rozhlasem, Českou televizí nebo Salonem Práva. Praskliny jsou její románový debut.

Literární kritik Petr A. Bílek v recenzi pro Aktuálně.cz napsal, že kniha se v české próze vymyká odhodláním vzít při psaní na bedra nejpalčivější problémy současnosti. Zároveň v ní toto enormní odhodlání udusilo příběh, a proto v prozaickém hávu nabízí spíše úvahu či traktát.

 

Právě se děje

Další zprávy