Od Hastrmana po Jezero. Opět nadešel čas Magnesie Litery, toto jsou knihy, které v minulosti uspěly

Hana Slívová Hana Slívová
4. 4. 2018 7:00
Stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici - to je heslo knižních cen Magnesia Litera, které se dnes večer budou předávat již posedmnácté. Nominace jsou rozdělené do devíti hlavních kategorií, o vítězích rozhodují tří- až pětičlenné poroty. Jedna kategorie je vyčleněná také knize, o níž hlasují čtenáři. V grafice si nyní můžete projít všechny publikace, které od roku 2002 získaly titul Kniha roku; nebyly to jen prozaické texty. Ke každému ročníku přidáváme i informace o tom, koho porota objevila či kdo se ten rok nejvíc četl.
Foto: Facebook autora

Kniha roku 2004: Labyrintem revoluce (Jiří Suk)

Historik v oboru současných dějin Jiří Suk analyzuje v knize Labyrintem revoluce: Aktéři, zápletky a křižovatky jedné politické krize (od listopadu 1989 do června 1990) revoluční dění.

Literu za nakladatelský počin získalo v roce 2004 nakladatelství Národního filmového archivu za Deník novovlnného režiséra a scenáristy Pavla Juráčka. Ten si zápisky vedl od roku 1948, Deník obsahuje postřehy z let 1959 až 1974. Později vydal Juráčkovy deníkové zápisky ve čtyřech dílech Torst, na základě těchto textů také vzniklo několik divadelních her.

 

Právě se děje

Další zprávy