Předsedou Obce spisovatelů zůstává Magnusek, pražský primátor Hřib mluvil o knihách

ČTK ČTK
9. 12. 2018 12:41
Předsedou Obce spisovatelů zůstane po dobu dalších pěti let filmový producent, scenárista, režisér, herec a spisovatel Tomáš Magnusek. Do funkce, v níž působí od roku 2011, jej na sobotní valné hromadě opětovně vybrala nově zvolená Rada Obce spisovatelů.
Režisér a producent Tomáš Magnusek bude předsedou Obce spisovatelů i dalších pět let.
Režisér a producent Tomáš Magnusek bude předsedou Obce spisovatelů i dalších pět let. | Foto: ČTK

Valnou hromadu, která se podle stanov a občanského zákoníku koná každoročně, zahájil pražský primátor Zdeněk Hřib za piráty, který nad setkáním přijal záštitu. "Vůbec to nebyla formální zdravice. Pan primátor si připravil asi desetiminutový příspěvek, hovořil o svém vztahu ke knihám i o tom, že první rys autokratického státu je, že omezuje svobodu slova. Setrval tam nejméně hodinu," popsala mluvčí Obce spisovatelů Daniela Kovářová.

Obec spisovatelů v sobotu ještě volila 11 členů své rady a také tři členy revizní komise. "Například spisovatelka Františka Vrbenská se posunula z revizní komise do rady. Staronově přišel pan doktor (Jan) Cimický. Také Hana Mudrová, západočeská spisovatelka, se stala členkou," vyjmenovává mluvčí změny.

Předseda a členové Rady Obce spisovatelů přednesli informace o činnosti spolku a činnostech regionů a svých oblastí. "Máme řadu seniorních členů nad 80 let. Rozhodli jsme, že jim odpustíme členské příspěvky a stanou se od příštího roku čestnými členy," poznamenává mluvčí, podle níž roční příspěvky činí 750 korun pro zaměstnané členy a 400 pro důchodce.

Obec spisovatelů vznikla v prosinci 1989 jako dobrovolná profesní organizace českých, moravských a slezských spisovatelů, scénáristů, dramatiků, textařů, literárních vědců, publicistů a kritiků a překladatelů.

Dle stanov vytváří podmínky pro svobodnou literární tvorbu a její společenské uplatnění například prosazováním a ochranou svobody slova a tvorby, ochranou tvůrčích a profesních zájmů a práv svých členů nebo podporou vzniku literárních skupin, regionálních společenských organizací a dalších forem literárního života.

Část českých básníků a prozaiků byla v minulosti s činností spolku nespokojena. Vyčítali Obci spisovatelů, že dlouhodobě selhává v hájení oborových zájmů a obor diskredituje. Nespokojenost s fungováním Obce spisovatelů vyústila roku 2014 do založení "konkurenční" profesní organizace Asociace spisovatelů. Mezi její zakládající členy patří mimo jiné nakladatel, spisovatel a básník Martin Reiner, Markéta Hejkalová, Jonáš Hájek nebo Václav Kahuda, který je od loňska předsedou Asociace spisovatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy