O otci astrobiologovi nebo sourozencích v JAR. Vyšly nominace na Bookerovu cenu

ČTK ČTK
14. 9. 2021 21:22
Porota britské Bookerovy ceny za beletrii zveřejnila jména šesti autorů, kteří se dostali do užšího výběru nominovaných. Dva spisovatelé už o ocenění v minulosti usilovali: držitel Pulitzerovy ceny Richard Powers a Jihoafričan Damon Galgut.
Richard Powers
Richard Powers | Foto: ČTK/Lehtikuva

Powers je nominován za román Bewilderment (Údiv). Vypráví o astrobiologovi pátrajícím po životě ve vesmíru, zatímco sám vychovává syna. Autor v roce 2019 dostal Pulitzerovu cenu za ekologickou ságu Stromy znamenají svět, která se dostala také mezi finalisty Bookerovy ceny.

Damon Galgut může ocenění spojené s finanční odměnou 50 tisíc liber, což je 1,5 milionu korun, získat za prózu The Promise. Pojednává o třech sourozencích a jejich oddělených životech v Jihoafrické republice.

Mezi nominovanými jsou také Američanky Patricia Lockwoodová (No One is Talking About This) a Maggie Shipsteadová (Great Circle). Básnířka Lockwoodová ve své románové prvotině zkoumá temné stránky sociálních sítí. Shipsteadová vypráví příběh pilotky, která chce za každou cenu sama určovat smysl svého života.

Šestici uzavírá britsko-somálská autorka Nadifa Mohamedová (The Fortune Men) s románem zachycujícím skutečný příběh somálského námořníka, který byl neprávem popraven za vraždu ve Walesu, a Srílančan Anuk Arudpragasam (A Passage North). Ten vypráví příběh mladého muže, který cestuje na občanskou válkou zmítaný sever Srí Lanky.

Z nominace vypadl nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 2017 Kazuo Ishiguro, jenž se dostal mezi 13 finalistů s románem Klara and the Sun. V něm je vypravěčem android poháněný solární energií. Ishiguro ocenění získal už v roce 1989 za román Soumrak dne.

Historička Maya Jasanoffová, která předsedá porotě, řekla agentuře AP, že užší výběr je pohlcující, mezinárodní a "zabývá se otázkami života a smrti, což se v tomto katastrofickém roce zdá být docela břitké a relevantní".

Vítěz bude vyhlášen 3. listopadu v Londýně. Bookerova cena, založená v roce 1969, byla původně určena spisovatelům z Británie, Irska a zemí britského Společenství. Od roku 2014 ji mohou získat všechny romány napsané v angličtině a vydané ve Spojeném království. Loni sošku dostal skotský spisovatel Douglas Stuart za svůj první publikovaný román Shuggie Bain.

 

Právě se děje

Další zprávy