Nobelova cena za literaturu? Jackpot může překvapit i vítěze

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 10. 2014 11:16
Sázkaři favorizují na Nobelovu cenu za literaturu Haruki Murakamioho a Ngugi wa Thiong'oa. Od Švédské akademie věd lze ale nejspíš čekat nějaké překvapení.
Haruki Murakami je podle sázkařů největším favoritem na Nobelovu cenu za literaturu. Už poněkolikáté za sebou...
Haruki Murakami je podle sázkařů největším favoritem na Nobelovu cenu za literaturu. Už poněkolikáté za sebou... | Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Ve čtvrtek 9. října bude oznámen nový laureát Nobelovy ceny za literaturu. Nic si však nedělejte z toho, když budete tápat nad tím, kdo je oznámený vítěz, napsala agentura AP. Zatímco Švédská akademie věd někdy vybere známého spisovatele, kterého kritici dlouhodobě vychvalují, stejně tak ale překvapí svět někým, koho lépe znají jen opravdoví experti.

Tajnůstkářská akademie nijak nenaznačuje, o kom uvažuje. Její stálý tajemník Peter Englund nicméně řekl, že na letošním seznamu je 210 lidí, z nichž 36 je ve výběru vůbec poprvé.

Možná překvapení

Dokonce i literární kritici byli překvapeni vybráním takových autorů, jako byli v roce 2004 Rakušanka Elfriede Jelineková, která v té době byla mimo německojazyčný svět převážně neznámá, v roce 2008 francouzský spisovatel Jean-Marie Gustave Le Clézio či v roce 2012 čínský romanopisec Mo Jen.

Důvodem pro takovou volbu je částečně i to, že akademie se snaží cílit na literaturu ze všech částí světa, tedy i na tu, která není ve velkém překládána do angličtiny. Chtějí také ocenit básníky, dramatiky a další literární tvůrce.

Kdo by mohl překvapit letos? "Mohou to být norský dramatik Jon Fosse, běloruská investigativní novinářka a spisovatelka Svjatlana Aleksievičová či chorvatská spisovatelka a esejistka Dubravka Ugrešičová. Další mladí spisovatelé, kteří mohli pozornost akademie upoutat, jsou Finka Sofi Oksanen, Nigerijka Chimamanda Ngozi Adichie a spisovatelka z Antiguy Jamaica Kincaid, jejíž rodné jméno je Elaine Richardson," domnívá se Maria Schotteniusová, kritička švédského deníku Dagens Nyheter.

Zavedení spisovatelé

Akademie vybírá z neustále se rozvíjejícího seznamu kandidátů, na které se často některá známá jména objevují opakovaně.

Zatímco někteří mohou být v počátcích kariéry opomíjeni, obecně známí spisovatelé jako Britka Doris Lessing, Peruánec Mario Vargas Llosa a Kanaďanka Alice Munro nakonec vysněné ocenění získali.

Mezi často zmiňovanými kandidáty, kteří jsou stále na čekatelské listině, jsou spisovatel českého původu Milan Kundera, Albánec Ismail Kadare, Alžířanka Asja Džebarová či jihokorejský básník Ko Un. Švédská literární kritička zmínila ještě Izraelce Amose Oze a Davida Grossmana a také Američany Richarda Forda a Philipa Rotha.

Favorité sázkařů

Keňský spisovatel Ngugi wa Thiong'o a Japonec Haruki Murakami jsou často na špici sázkařských tipů. "Zatímco Thiong'o může být vážným kandidátem, Murakamiho pozice je spíše ovlivněna tím, že je zkrátka čten ve velkém," domnívá se Elise Karlssonová, kritička švédského deníku Svenska Dagbladet.

Ačkoli se akademie snaží ze všech sil zabránit možným únikům před samotným oznámením, vítěz je často mezi těmi, kterým sázkaři dávají největší naděje. A podle sobotních tipů sázkové kanceláře Ladbrokes je favoritem Murakami, následovaný Džebarovou a Kadarem.

 

Právě se děje

Další zprávy