Nikdo jí nepřišel na autogramiádu. Teď se autorce fantasy svěřují literární hvězdy

Kultura Kultura
8. 12. 2022 17:00
Přestože čte fantasy, o tomhle se začínající americké spisovatelce Chelsea Banning ani nesnilo. Když si na Twitteru postěžovala, že nikdo nepřišel na její první autogramiádu, začali ji utěšovat světoví autoři jako Margaret Atwoodová nebo Stephen King. Během týdne se z debutové prózy stal bestseller, který nyní vede tabulku prodejnosti na serveru Amazon.
Chelsea Banning je třiatřicetiletá americká knihovnice, která ráda čte a nyní také píše fantasy.
Chelsea Banning je třiatřicetiletá americká knihovnice, která ráda čte a nyní také píše fantasy. | Foto: www.chelseabanning.com

Jak popisují deníky Los Angeles Times a Washington Post, Chelsea Banning je dosud neznámá třiatřicetiletá americká knihovnice, která má ráda fantasy. Na cosplayových akcích, jak se říká převlékání za postavy, chodívá v kostýmech renesančních osobností nebo Elsy z disneyovky Ledové království. Z lásky k fantasy nedávno napsala svůj první román nazvaný Of Crowns and Legends. A první autogramiádu k němu uspořádala minulý týden v knihkupectví Pretty Good Books ve zhruba osmnáctitisícovém městě Ashtabula. Leží ve státě Ohio na severovýchodě USA.

"Včera na mou autogramiádu přišli jen dva lidi. Byla jsem z toho dost špatná. Tím spíš, když 37 lidí zaškrtlo, že dorazí. Jsem trochu naštvaná a upřímně také zahanbená," postěžovala si pak spisovatelka na Twitteru.

Příspěvek vyvolal desítky tisíc reakcí. Brzy se s podobně zahanbujícími historkami začali svěřovat renomovaní autoři. "Vítej v klubu," odepsala třiaosmdesátiletá Kanaďanka Margaret Atwoodová. "Na moji první autogramiádu nepřišel vůbec nikdo kromě chlapa, co chtěl koupit izolepu a spletl si mě s prodavačkou," vzpomněla držitelka dvou Bookerových cen Atwoodová, dnes známá jako autorka Příběhu služebnice.

"Když jsem měl první autogramiádu k Prokletí Salemu, přišel jediný zákazník. Tlustej kluk, co se mě zeptal: Hele, nevíš, kde bych sehnal nějaký nacistický knížky?" odpověděl Stephen King, dnes pětasedmdesátiletý bestsellerový autor. Prokletí Salemu z roku 1975 je jeho druhý publikovaný román.

"Já na Manhattanu udělal autogramiádu s Terrym Pratchettem k Dobrým znamením, na kterou nepřišel vůbec nikdo. Takže jste měla o dva lidi víc," reagoval další populární spisovatel, Angličan Neil Gaiman. Na mysli měl humoristický fantasy román, jejž roku 1990 sepsal s dnes už nežijícím tvůrcem Zeměplochy Terrym Pratchettem. "Měli jsme tam sedět dvě hodiny. Když ani po hodině nikdo nepřišel, řekli jsme provoznímu, že se vracíme do hotelu, a že kdyby nás někdo hledal, budeme na baru. Nikdo nás hledat nepřišel," upřesnil.

Autogramiádu, na které měl prázdno, zažil Gaiman naposledy roku 2003 v obchodě řetězce FNAC ve francouzském městě Colmar, dodal na Twitteru. Dnes je spisovatel známý mimo jiné díky komiksové sérii Sandman, kterou nedávno zfilmoval Netflix.

"Panečku, takových vzpomínek mám. Zvlášť mi utkvěla jedna z knihkupectví, kde byli prodavači tak hodní, že se začali vydávat za zákazníky. Abych nebyl smutný, že nikdo nepřišel," napsal další anglický autor David Nicholls.

"Mě jednou pozvali na festival autorů detektivek. Protože ve stejnou dobu jako já mluvil Colin Dexter, na mou debatu přišel jediný člověk. Chvíli jsme si povídali a já mu poděkoval, že dorazil alespoň on. Odpověděl: Tak já se vám představím, jsem Ian Rankin a měl jsem vás uvádět," uvedl Jonathan Coe, další anglický romanopisec. Rankin proslul sérií knih o edinburském inspektorovi Rebusovi.

"Je to tak, někdy zaplníte celý sál, jindy jste ráda, když přijde aspoň vaše máma," shrnuje korejská americká spisovatelka Min Jin Lee, podle jejíhož románu Pačinko nedávno Apple natočil televizní seriál. "Důležité je mít na paměti, že jste alespoň někomu stáli za to, aby přišel a přečetl si, co píšete. Lidi si často myslí, že spisovatelé mají vždycky narváno. Skutečnost je o hodně prozaičtější," dodává.

Fakt, že se jí svěřují světoznámí autoři, nakonec pomohl i dosud neznámé Chelsea Banning. "Kdyby se vám tohle nepřihodilo, vy jste o tom nenapsala, někdo to neretweetnul a já to neviděl, tak teď nemám vaši knihu ve svém nákupním košíku na Amazonu," cituje německá Deutsche Welle jednu ze stovek podobných reakcí pod jejím příspěvkem.

"Prodeje mé knihy se naprosto utrhly ze řetězu a pořád to pokračuje. Jsem šokovaná," dodala autorka pro deník Los Angeles Times, aniž by upřesnila čísla. Za pár posledních dnů ale prodala 474 elektronických kopií a vyprodala všechny ručně podepsané fyzické výtisky, uvedly Los Angeles Times.

Na sociální síť TikTok tak Chelsea Banning nejprve nahrála video z autogramiády, na kterou jí přišli jen dva lidi. Vzápětí zveřejnila jiný klip, v němž už oznamuje, že její kniha v papírové i elektronické podobě obsadila první dvě příčky žebříčku prodejnosti amerického Amazonu ve specifické kategorii nazvané Fantasy s draky a dalšími mytickými nestvůrami.

Spisovatelka teď dostává tolik reakcí a zpráv, že jí s odpovídáním musí pomáhat kamarádka. "Asi nastal čas, abych si začala hledat agenta," dodává.

Její fantasy román Of Crowns and Legends má být prvním dílem trilogie o dětech Krále Artuše za války. Autorka na textu dle vlastních slov pracovala od svých 14 let. Knihu vydala v srpnu a propaguje ji jen na sociálních sítích.

Video: Kdybych si představoval čtenáře ze sta zemí, zblázním se, říká Jo Nesbø

„Dobrý příběh poznáte už od první stránky. Je to jako kdyby vás někdo pozval do svého obýváku,” říká norský spisovatel Jo Nesbø. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy