Německou knižní cenu získala Strubelová za román, který začíná v Harrachově

ČTK Kultura ČTK, DPA, Kultura
19. 10. 2021 15:45
Německou knižní cenu obdržela spisovatelka Antje Rávik Strubelová za román Blaue Frau (Modrá žena), který začíná v českém městě Harrachov. Vypráví o ženě z východní Evropy, jež se stala obětí znásilnění a snaží se s tím vyrovnat. Podle poroty se próza vyznačuje "existenciální sílou a básnickou precizností", píše agentura DPA.
Antje Rávik Strubelová s cenou získává 25 tisíc eur, v přepočtu přes 645 tisíc korun.
Antje Rávik Strubelová s cenou získává 25 tisíc eur, v přepočtu přes 645 tisíc korun. | Foto: Philipp von der Heydt

Děj více než 420stránkové knihy začíná v harrachovském lyžařském středisku, kde dívka se třemi jmény Nina, Sala a Adina prodává svařák a potkává okouzlující, dominantní fotografku Rickie.

Hrdinka by měla nastoupit na stáž do kulturního centra na německo-polském pomezí, její plán ale změní nečekaný zločin. Právě vyrovnávání se s bolestnou zkušeností znásilnění je jedním z témat románu, který se zabývá mimo jiné přetrvávajícími kulturními rozdíly mezi západní a východní Evropou či nerovností mezi ženami a muži.

Příběh dále pokračuje do finských Helsinek, kde traumatizovaná protagonistka pracuje načerno v hotelu a poznává estonského profesora, zároveň europoslance Leonida, doplňuje server Deutsche Welle. Podle poroty se próze daří popsat "nevyslovitelnou skutečnost traumatické zkušenosti". Literatura tak vystupuje jako "křehká protiváha vůči nespravedlnosti a útisku".

Antje Rávik Strubelová se narodila roku 1974, dospívala ve východním Německu a začínala jako prodavačka v knihkupectví. Vystudovala amerikanistiku, psychologii a literární vědu v rodné Postupimi a New Yorku, kde pracovala jako osvětlovačka v divadle. Dříve na sebe upozornila titulem Tupolew 134 o skutečné události z roku 1978, kdy polský únosce donutil přistát letadlo nikoliv ve východním, nýbrž Západním Berlíně. 

Novinku Strubelová napsala při studijních pobytech v Helsinkách a Los Angeles. V Česku jí nakladatelství Kniha Zlín před 13 lety vydalo román na pomezí erotické utopie a lesbického příběhu Chladnější vrstvy vzduchu. Odehrává se na švédském vodáckém táboře a všechny jeho protagonisty poznamenala změna režimu. Hledají únik v cizí zemi a neznámé krajině.

Autorka za Chladnější vrstvy vzduchu získala Cenu Hermanna Hesseho. Adaptaci knihy před osmi lety v pražské MeetFactory zinscenovala Viktorie Čermáková v dramatizaci Matěje Samce.

Německou knižní cenu, kterou Strubelová obdržela nyní, uděluje Burzovní spolek německého knižního obchodu od roku 2005, a to vždy v předvečer Frankfurtského knižního veletrhu. Ten po roční pauze způsobené pandemií koronaviru začíná ve středu večer, čestným hostem je Kanada. S cenou je spojena odměna ve výši 25 tisíc eur, v přepočtu přes 645 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy