Nejlepší komiksovou knihou je Štefánik, uspěly také příběhy z historie běhání

ČTK ČTK
16. 2. 2022 9:12
Nejlepší českou komiksovou knihou uplynulého roku se stala biografická publikace o jednom ze zakladatelů Československa Milanu Rastislavu Štefánikovi. Příběh slovenského politika a letce od scenáristů Michala Baláže a Gabriely Kyselové nakreslil Václav Šlajch. Kromě hlavní sošky Muriel v úterý večer získal také Cenu České akademie komiksu.
Komiks o Milanu Rastislavu Štefánikovi podle scénáře Gabriely Kyselové a Michala Baláže nakreslil Václav Šlajch.
Komiks o Milanu Rastislavu Štefánikovi podle scénáře Gabriely Kyselové a Michala Baláže nakreslil Václav Šlajch. | Foto: Slovart

Vítězové byli oznámeni v pražském Biu Oko. Do Síně slávy českého komiksu byla uvedena historička a publicistka Olga Bezděková.

Letošní nominace odrážely dlouhodobý trend biografických komiksů. Jen v posledním roce vyšly ty o Jaromíru Jágrovi, Tomáši Holém, Sidonii Nádherné a právě Štefánikovi.

Za přínos českému komiksu byl oceněn festival malých nakladatelů Tabook, který se konal vždy na přelomu září a října v Táboře. Vloni jeho pořadatelé oznámili, že si potřebují odpočinout a rozmyslet další kroky, vyhlásili proto nejméně dvouletou pauzu.

V kategorii Nejlepší krátký komiks uspěli Jan Blažek, Marek Toman a Stanislav Setinský s komiksem Tady to smrdí jako čert! z knihy Odsunuté děti. Ta nabízí pět rozhovorů s německými pamětníky v dětství odsunutými z Československa.

Neobvyklá komiksová kniha B jako běžec, v níž ilustrátor Jindřich Janíček zpracoval šest příběhů z historie amatérského i závodního běhání, vyhrála v kategorii Nejlepší kresba.

Cenu za nejlepší komiks pro děti získali Michal Šanda a David Dolenský s tragikomickým příběhem kocourka jménem Tibbles. V něm zvíře patřící strážci majáku na ostrůvku poblíž Nového Zélandu objeví vzácný druh dosud nepopsaného nelétavého ptáka a zároveň se stane příčinou jeho vyhubení.

Nejlepší překladový komiks podle poroty vydala Paseka, jsou jím Piruety od Tillie Waldenové. Cenu za nejlepší překlad pak obdržela Petra Ben-Ari s komiksovým románem Tráva jihokorejské autorky Kim Kumsuk, přinášející příběh dívky sexuálně zotročené během 2. světové války.

Nominaci na cenu za nejlepší scénář proměnila romance dospívající dívky sužované úzkostmi Naprostá šílenost od manželské dvojice Tereza Kopecká a Tomáš Kopecký.

Cenu Magnesia za nejlepší studentský komiks si odnáší Petr Polák se souborem tří tajuplných komiksových povídek Močál. Do této kategorie mohou studenti výtvarných středních a vysokých škol hlásit své ročníkové či závěrečné práce.

V kategorii Nejlepší strip porota nominace nevyhlásila. "Málo obsazené, již z podstaty do delšího časového období rozložené disciplíně dlouhodobě dominuje několik kvalitních stripových seriálů, které byly cenou Muriel leckdy i opakovaně odměňovány v minulých letech," argumentovali porotci a navrhli příště rozšířit záběr kategorie o další druhy komiksových prací, například ty publikované on-line.

Česká akademie komiksu vznikla roku 2018, aktuálně má 77 členů a předsedá jí Pavel Kořínek. Ceny Muriel jsou pod tímto názvem udíleny od roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy