Nové místo, kam v Praze za literaturou. Nakladatelství Paseka začne pořádat čtení v Laichterově domě

ČTK ČTK
13. 8. 2018 18:10
Na literární čtení v Praze se chodí do kavárny Fra, Havlovy knihovny, Městské knihovny nebo vzducholodi na střeše Centra současného umění DOX. Nyní začne autorská čtení ve svém domě v Chopinově ulici pořádat nakladatelství Paseka.
Nakladatelství Paseka bude čtení pořádat v Laichterově domě v Chopinově ulici.
Nakladatelství Paseka bude čtení pořádat v Laichterově domě v Chopinově ulici. | Foto: Paseka

Nakladatelství Paseka zpřístupní jeden z architektonických skvostů pražských Vinohrad, Laichterův dům v Chopinově ulici. Architekt Jan Kotěra jej navrhl roku 1908 pro Jana Laichtera, významného českého nakladatele první poloviny 20. století.

V novém tisíciletí se část domu stala sídlem nakladatelství Paseka. To v něm nyní začne pořádat autorská čtení, první se uskuteční příští čtvrtek 23. srpna. Debutující spisovatelka Anna Cima představí svůj právě vydaný román nazvaný Probudím se na Šibuji.

Cima, sedmadvacetiletá japanoložka, dlouhodobě žije v Japonsku. Ve své próze pracuje s několika časovými rovinami a svěžím hovorovým jazykem píše o hledání cesty k odlišné kultuře, nejednoznačnosti reálného světa i ošemetnosti splněného snu. Podle literárního kritika Petra A. Bílka stvořila Cima "pozoruhodnou prózu, která vydatně obohacuje spektrum současné české literatury".

V dalších měsících se v Laichterově domě bude číst například z dobrodružné knihy Prašina nebo z nového románu Zuzany Dostálové nazvaného Hodinky od Ašera.

Z technických důvodů bude kapacita každého čtení omezená pro účastníky, kteří si dopředu zarezervují místa prostřednictvím e-mailu. Podrobnosti hodlá nakladatelství uvádět na internetu a Facebooku.

Laichterův dům je dle odborníků jedinečným zástupcem typu velkého rodinného domu postaveného v řadové zástavbě - je řešen kombinací domu pro rodinu majitele a domu činžovního.

Objekt je dnes památkově chráněný. Ústřední prostorou byla schodišťová hala, spojující přízemí a patro, která byla podle Národního památkového ústavu vyzdobena malbami Františka Kysely. Jako jeden z prvních u domu Kotěra použil obnaženou ocelovou konstrukci jako estetickou hodnotu. Naplnil tak své principy o potlačení dekoru a umocnění účelu stavby. Strohý vzhled budovy umocňuje fasáda z neomítaných cihel a zdrsněná nezdobná omítka.

Nakladatelství Paseka příští rok oslaví 30 let existence. Bývá označováno za první soukromé nakladatelství vzniklé v Československu po listopadu 1989 - Ladislav Horáček firmu založil hned v prosinci.

Nedávno Paseka pozastavila plánované otevření Knihkupectví Fišer, které jako značku vlastní. Obchod známý také díky filmu Vrchní, prchni! dlouho působil v Kaprově ulici, před dvěma lety se ale uzavřel. Prodejně skončila nájemní smlouva a bytové družstvo dalo přednost jinému nájemci. Paseka chtěla knihkupectví nyní přesunout na jiné místo. Nedohodla se ale s Prahou 1.

 

Právě se děje

Další zprávy