Nakladatelství Dokořán slaví dvacetiny, chce vydávat velká jména vědy

ČTK ČTK
21. 4. 2021 13:55
Nakladatelství Dokořán, které letos na jaře slaví 20 let existence, chce nadále vydávat knihy velkých jmen světové vědy a pokračovat v populárně-naučných titulech z přírodních i společenských věd. Jeho zakladatelé, matematik Zdeněk Kárník a historik i bohemista Marek Pečenka, se výběrově zaměřují také na beletrii a poezii.
Zdeněk Kárník a Marek Pečenka založili nakladatelství Dokořán v roce 2001.
Zdeněk Kárník a Marek Pečenka založili nakladatelství Dokořán v roce 2001. | Foto: Jan Křikava

"Dosud jsme vydali víc než tisíc titulů v nákladu 1,7 milionu výtisků," říkají Kárník s Pečenkou. Za hranici bestselleru bývá v Česku považováno 10 tisíc výtisků. Bestsellerem nakladatelství Dokořán se tak stala například kniha Mariusze Szczygieła Gottland, které prodali už téměř 50 tisíc výtisků a vydávají ji stále znovu.

Zhruba třetinu produkce Dokořán tvoří překlady z 15 jazyků včetně bengálštiny, staroegyptštiny či provensálštiny. Díky nim v Česku zdomácněli nejen novinář Szczygieł, ale také beletristé Italo Calvino a hudebnice Patti Smith, biolog Robert M. Sapolsky, historik Simon Scham nebo popularizátoři vědy John D. Barrow či Keith Devlin.

Českou hvězdou Dokořán je geolog Václav Cílek, jehož díla nakladatelství prodalo v celkovém nákladu více než 200 tisíc výtisků. "Cílkovy Krajiny vnitřní a vnější už 19 let stále dotiskujeme," podotýká šestapadesátiletý Marek Pečenka.

Vystudoval češtinu a dějepis, s historikem Petrem Luňákem napsal humoristický román Hrdinové. Od 90. let minulého století přednáší na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Ve stejné době začal pracovat v nakladatelství Libri, kde se potkal s absolventem matematicko-fyzikální fakulty téže školy a překladatelem z angličtiny i polštiny Zdeňkem Kárníkem.

V roce 2001 společně opustili Libri, zaměřené na české autory s převahou encyklopedických titulů, a založili Dokořán. "Tušili jsme, že budoucnost knižních encyklopedií ohrozí internet. Zajímala nás naučná literatura zejména z oblasti přírodních věd, překladová i tuzemská," vzpomíná Kárník.

Prvním titulem Dokořán byla Nová civilizace amerických badatelů Alvina a Heidi Tofflerových. Na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě prodali dva kusy. "Přesto jsme nepochybovali, že se to rozjede," doplňuje Pečenka.

Za titul "trochu mimo záběr" považuje vydání románové podoby Dietlova seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech. "Ale prodalo se 40 tisíc výtisků, což nebylo finančně nezajímavé," podotýká.

Řadu náročných překladových děl připravuje Dokořán s Argem, které si v lednu připomnělo 30. výročí vzniku. Nakladatelství společně založila populárně-naučné edice Aliter a ZIP, zabývající se texty zejména z fyziky a matematiky, v menší míře biologie, ekonomie a dalších společenských věd.

"Pokud jde o Aliter, značný ohlas měly vždy tituly Stephena Hawkinga a další díla o kosmologii a kvantové fyzice. Mezi čtenáři je také velký zájem o matematiku, některé z našich knih o matematice se staly skutečnými bestsellery. Pozoruhodná je obliba díla Keitha Devlina Jazyk matematiky, jež vydáváme a dotiskujeme víc než 15 let a prodali jsme skoro 20 tisíc výtisků," vypočítává Kárník. "Z edice ZIP mohu uvést například letošní novinku českého popularizátora Jaroslava Petra Desatero smyslů," dodává.

Neseděl jsem pasivně a nenechal režim, aby nás válcoval, chartu jsem nepodepsal. Nástup populismu a vlastenecké trendy mě děsí, není mi to příjemné. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy