Na pražský Svět knihy přijedou David Mitchell nebo africká autorka Adichieová

ČTK ČTK
19. 8. 2021 18:43
Vedle už dříve oznámeného hosta, francouzského spisovatele Laurenta Bineta, přivítá 26. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha také anglického literáta Davida Mitchella a představitelku současné africké literatury Chimamandu Ngozi Adichieovou.
Chimamanda Ngozi Adichieová.
Chimamanda Ngozi Adichieová. | Foto: ČTK/LEHTIKUVA

S ročním zpožděním zaviněným pandemií koronaviru dorazí i zástupci polské reportážní školy Witold Szabłowski a Martyna Bunda. Svět knihy Praha 2021, jehož čestným hostem je Francie, se uskuteční od 23. do 26. září na Výstavišti v Holešovicích.

Nigerijsko-americká autorka a aktivistka Adichieová zaujala už románovou prvotinou Purpurový ibišek, za kterou obdržela ocenění pro nejlepší debut Commonwealth Writers' Prize. Světový věhlas jí zajistil třetí román Amerikána. Deník New York Times ho zařadil mezi deset nejlepších knih roku 2013. Výrazným hlasem mezi současnými africkými autorkami je Adichieová nejen jako prozaička, ale také aktivistka, vyjadřuje se k problematice rasy a genderu. Její přednášku Feminismus pro každého cituje v písni Flawless zpěvačka Beyoncé.

Prozaik, autor televizních a filmových scénářů i operní libretista David Mitchell se čtenářům představil románem Ghostwritten, který česky vyšel pod titulem Hybatelé. Následující dva romány Sencislo9 a Atlas mraků se dostaly do užšího výběru pro Man Bookerovu cenu. Na popularitě Atlasu mraků přidala filmová adaptace v režii Toma Tykwera a sourozenců Wachowských. Časopis Time řadí Mitchella mezi stovku nejvlivnějších světových osobností. Jeho díla vycházejí také v českých překladech.

Kromě Francie veletrh přiblíží Polsko a jeho literaturu. Loňské neuskutečněné setkání si v Praze vynahradí prozaička a reportérka týdeníku Polityka Martyna Bunda. Na veletrhu pohovoří mimo jiné o své novince Modrá kočka. Spolu s dalším hostem Szabłowským náleží Martyna Bunda k tématu reportáže. Szablowski ve svých knihách zpracoval mimo jiné takzvaný volyňský masakr. U příležitosti veletrhu vychází jeho poslední titul Jak nakrmit diktátora o kuchařích Saddáma Husajna nebo Fidela Castra.

"V roce 2020 mělo být Polsko čestným hostem veletrhu, ten samý rok vyšlo mnoho nových překladů do češtiny. Část jsme představili on-line, ale některé knihy čekaly až na Svět knihy a výsledkem je i letošní bohatý program včetně velkého stánku s širokou nabídkou knih, výstav a koncertů," shrnuje ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

V nové sekci Literatura jako hlas svobody, letos zacílené na Bělorusko, bude slyšet třeba o Andreji Chadanovičovi a Dmitrijovi Strocevovi. Vhled do současné tvorby v dalších evropských zemích přidají laureáti Ceny Evropské unie za literaturu.

 

Právě se děje

Další zprávy