Myslím na tebe každou hodinu, každý den. Spisovatelé na schodišti poctili Rushdieho

ČTK Kultura AP, ČTK, Kultura
20. 8. 2022 11:49
Na schodišti Newyorské veřejné knihovny se v pátek večer sešli američtí spisovatelé a četli z díla svého kolegy Salmana Rushdieho. Ten se zotavuje ze zranění, jež utrpěl při útoku 12. srpna. Akce se zúčastnili přední američtí romanopisci Paul Auster, Colum McCann nebo Jeffrey Eugenides. Pořadatelé ji nahrávali, aby si ji Rushdie mohl později pustit z nemocničního lůžka.
Páteční čtení na podporu Salmana Rushdieho se konalo na schodišti Newyorské veřejné knihovny. | Video: New York Public Library

Jak připomíná agentura AP, pětasedmdesátiletého britsko-indického prozaika Rushdieho pobodal a zbil čtyřiadvacetiletý muž, jehož rodina pochází z Libanonu. Útočník byl zatčen, k vině se ale nepřiznal. Pouze uvedl, že autorovy knihy důkladně nečetl.

K dalším účastníkům pátečního čtení na schodišti New York Public Library, což je jedna z největších veřejných knihoven na světě, patřily indická prozaička Kiran Desaiová nebo novinářka a moderátorka Tina Brownová. Rushdiemu popřály, aby se uzdravil, označily jej za obránce svobody slova a četly úryvky z jeho esejí, projevů a románů, včetně Satanských veršů z roku 1988, které někteří muslimové považují za rouhačské.

"Celý týden na tebe myslím, každou hodinu, každý den. Miluju tě, jako bys byl můj bratr, a jsem nesmírně vděčný za to, jak jsme se v posledních třiceti letech spřátelili. Siri, já i další se modlíme za to, abys byl brzy zdráv," vzkázal pětasedmdesátiletý Paul Auster. Na mysli měl svou ženu, básnířku a prozaičku Siri Hustvedtovou, která se čtení také zúčastnila.

Devadesátiletý novinář a spisovatel Gay Talese přečetl část Rushieho předposledního románu Zlatý dům, irský spisovatel Colum McCann zvolil pasáž z eseje nazvané V Kansasu. Rushdie ji publikoval roku 1992 v časopise New Yorker. "Rushdie byl vždy nad věcí. Myslím, že až se zotaví, bude mít co říci," uvedl McCann.

Dále vystoupili někdejší prezident PEN klubu Andrew Solomon, básník a aktivista Reginald Dwayne Betts nebo herec a komik Aasif Mandvi. Ten přečetl kapitolu z Rushdieho příštího románu Victory City, jejž spisovatel dokončil krátce před útokem. Vyjít by měl napřesrok.

Promluvil rovněž dvaašedesátiletý prozaik Jeffrey Eugenides, držitel Pulitzerovy ceny. Vzpomněl, jak začátkem 80. let minulého století navštívil Londýn, právě když Rushdie vydal svůj přelomový román Děti půlnoci. Protože tehdy ještě britsko-indickému autorovi nehrozilo nebezpečí, Eugenides našel jeho adresu a telefonní číslo ve Zlatých stránkách. "Sednul jsem na metro a dojel až k němu domů. Bohužel tam nebyl, byl zrovna na dovolené v Itálii, tak jsem se seznámil jen s jeho tehdejší tchyní. V takovém světě jsme kdysi žili," posteskl si Eugenides.

Další autoři se nemohli zúčastnit z časových důvodů, a tak zaslali vzkaz, například autor populárních hororů Stephen King. "Každý spisovatel, který moci do očí říká pravdu, je můj bratr. Každý spisovatel, který se nenechá ovládnout strachem, je moje sestra. Rushdieho odvaha tváří v tvář náboženskému fašismu, protože nic jiného to nakonec není, budiž příkladem nám všem," vzkázal King.

Symbolicky se k akci připojil též Festival spisovatelů Praha, kde Rushdie roku 2001 debatoval s literáty Gorem Vidalem a Arnoštem Lustigem. Při tehdejším pobytu v české metropoli jej střežila ochranka českého ministerstva vnitra.

Snímek z akce Stand With Salman.
Snímek z akce Stand With Salman. | Foto: New York Public Library

Páteční čtení zorganizovaly Rushdieho nakladatelství Penguin Random House a americký PEN klub, jehož byl Rushdie dříve prezidentem.

"Ani čepel vražená do hrdla neumlčí hlas Salmana Rushdieho," vzkázala stávající šéfka tohoto literárního svazu Suzanne Nosselová. Akce nazvaná Stand With Salman trvala zhruba hodinu, přihlížely jí stovky lidí. Záznam lze dohledat na internetu.

Spisovatelův syn Zafar Rushdie napsal na Twitteru, že "je skvělé vidět takový dav" na schodišti knihovny.

Pětasedmdesátiletý Salman Rushdie románem Satanské verše popudil část muslimů, v roce 1989 nad ním kvůli tomuto dílu vynesl verdikt smrti tehdejší íránský duchovní ajatolláh Chomejní. Brit Rushdie pak musel 13 let žít v ústraní a s policejní ochrankou.

 

Právě se děje

Další zprávy