Muzeum literatury mimořádně vystavilo rukopis Švejka, přišla i Haškova pravnučka

ČTK ČTK
21. 3. 2023 19:52
Příznivci české prózy si toto úterý v pražském Muzeu literatury mohli mimořádně prohlédnout vystavený rukopis slavného románu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Muzeum loni na podzim v pražském Bubenči zprovoznil Památník národního písemnictví. Podle mluvčího Ivana Adamoviče úterní akce přilákala dosud nejvíce návštěvníků od otevření.

Na jednodenní výstavu dorazila mimo jiné Haškova pravnučka Petra Pelus Hašková. Rukopis románu mohl být kvůli obavám z případného poškození ukázán jen na jeden den. Doplnila jej vybraná vzácná vydání románu včetně první sešitové edice, kterou v úterý poprvé viděli i mnozí znalci, doplňuje mluvčí muzea Adamovič.

Z mnohastránkového Haškova rukopisu odborníci vybrali stránku první i poslední a pak různé z celého textu. Některé s mnoha škrty, jiné naopak čistě napsané, aby čtenář viděl, jak konečný text spisovateli vznikal pod rukama. Přehlídka knižních vydání v muzeu potrvá do neděle 9. dubna. V úterý mohla veřejnost zhlédnout také Haškovu dlouho neznámou povídku Vepřová historie, její rukopis nyní nahradí faksimilie, tedy napodobenina. Originál muzeum koupilo prostřednictvím antikvariátu v roce 2021 za 60 tisíc korun.

Od vydání posledního dílu Haškova opusu letos uplynulo 100 let, stejně jako od spisovatelova úmrtí. Česká literatura si zároveň nyní připomíná 140. výročí autorova narození.

Hašek je nejpřekládanějším českým tvůrcem. V nedávné době vznikly nové vietnamské, francouzské nebo německé převody Švejka. Ve zdejších knihkupectvích jsou mnohá vydání vyprodaná, protože ale román vychází téměř každé dva tři roky, lze jej stále sehnat v tištěné i elektronické podobě. Dostupný je Švejk se známými ilustracemi Josefa Lady hojně také v antikvariátech, s cenami počínajícími na několika desítkách korun až po několik tisíc korun za raritní vydání. Městská knihovna v Praze poskytuje text zdarma ke stažení.

 

Právě se děje

Další zprávy