Mornštajnová prodala přes půl milionu knih, románu Listopád už přes 60 tisíc výtisků

Kultura Kultura
29. 7. 2021 11:22
Od roku 2013, kdy debutovala, se knih Aleny Mornštajnové prodalo již půl milionu výtisků. Ve čtvrtek to oznámilo brněnské nakladatelství Host, které osmapadesátiletou autorku z Valašského Meziříčí zastupuje.
Alena Mornštajnová první knihu vydala v padesáti letech.
Alena Mornštajnová první knihu vydala v padesáti letech. | Foto: Vojtěch Vlk

Mornštajnová nejnověji letos na jaře vydala román Listopád. Náklad měl 110 tisíc výtisků, dosud se prodalo bezmála 63 tisíc, říká mluvčí Hostu Radek Štěpánek. Kniha se 12 týdnů držela v čele žebříčku nejprodávanějších titulů podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů.

Listopád předkládá alternativní verzi dějin, kdy komunisté v listopadu 1989 s pomocí armády ustáli protesty. Tisíce demonstrujících pozavírali, vyhodili z práce, popravili nebo umístili jejich děti do výchovných ústavů.

"Mornštajnová jemně přidává plyn, aby si čtenář vychutnal závěrečný sprint. Děj rozvrhla do tří desetiletí a dvou vypravěčských linií, přesto tím proplouvá zkušeně, s jistotou. Čtenář neztrácí nit ani hlad po dalším vyprávění," napsal o knize spisovatel Aleš Palán pro Aktuálně.cz.

Dosud nejúspěšnější prózy Mornštajnové nazvané Hana se za čtyři roky od vydání prodalo přes 190 tisíc kusů. Také román Tiché roky už se dostal přes hranici 100 tisíc výtisků.

Když přitom autorka zveřejnila prvotinu Slepá mapa a posléze román Hotýlek, do roku 2017 se obou prodalo jen 6000 výtisků, uvádí Host.

"Alena Mornštajnová se ve svých prózách nevyhýbá ustáleným výrazům, sem tam vykouknou i klišé. Není cizelérkou, která by z každé věty vykula malý drobný šperk, celek ale skvěle drží při sobě, má směr a jasný cíl," vysvětluje její úspěch Palán.

Podle něho je Mornštajnová jednoznačně nejoblíbenější současnou českou spisovatelkou.

První knihu Slepá mapa vydala ve svých padesáti letech. "Se zralou ženou, která o životě ví svoje, už úspěch nezamával. Zůstává autenticky pokorná, komunikuje se čtenáři, ví si rady při mediálních výstupech. A hlavně: pořád píše pro sebe, s úspěchem nekalkuluje a nenechá se ovlivnit tím, že její novinka bude vystavena nadprůměrné pozornosti," dodává Palán.

Před rokem ‘89 jsme zažívali bezmoc, člověk nebyl pánem svého osudu. A hodně lidí na to zapomíná, míní autorka knižní novinky Listopád. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy