Od Mornštajnové po Borkovce. Literární festival na Šumpersku iniciovala Pilátová

ČTK ČTK
11. 7. 2022 11:38
Na Šumpersku toto pondělí začíná nový literární festival nazvaný Kniha v lázni. Autorská čtení se budou konat celý týden v Bludově, Sobotíně, v lázních ve Velkých Losinách a samotném Šumperku. Vystoupí bestselleristka Alena Mornštajnová či básník Petr Borkovec. Přehlídka má ambice stát se vyhlášeným bodem zdejší lázeňské sezony, říká ředitelka pořádající šumperské knihovny Kamila Šeligová.
Cyklus autorských čtení iniciovala spisovatelka Markéta Pilátová (na snímku).
Cyklus autorských čtení iniciovala spisovatelka Markéta Pilátová (na snímku). | Foto: ČTK

"Iniciátorkou zajímavého projektu je spisovatelka Markéta Pilátová, která žije ve Velkých Losinách. Díky jejím kontaktům jsme oslovili velmi kvalitní spisovatele, kteří nám na nabídku kývli," popisuje Šeligová.

"Setkání se spisovateli nepochybně obohatí letní sezonu o kvalitní literaturu a nabídne možnost poslechnout si ji naživo v krásném prostředí zdejších lázní a také nové knihovny v Šumperku," doplňuje.

Přijede jedna z nejčtenějších současných spisovatelek, překladatelka z angličtiny a pedagožka Alena Mornštajnová, která píše také knihy pro děti i povídky. Svá díla představí Petr Borkovec, básník, povídkář, překladatel a rovněž autor knih pro mladší čtenáře. Nositel ceny Jiřího Ortena i dvou německých ocenění se řadí k nejpozoruhodnějším českým autorům, míní ředitelka knihovny. "Borkovcovy civilní, někdy také reportážní pojetí lyriky a mikropovídky čtené jeho vlastním hlasem patří k nejlepším literárním zážitkům dneška," soudí.

Pořadatelé mysleli i na regionální spisovatele. Přizvali novináře, fotografa a hudebníka Miroslava Kobzu, který pracuje pro olomouckou redakci Českého rozhlasu. A chybět nebude ani Markéta Pilátová, jež stála u zrodu akce. Spisovatelka, novinářka, překladatelka a hispanistka byla dvakrát nominovaná na Cenu Josefa Škvoreckého i Magnesii Literu.

Autorská čtení budou na programu každý den od šesti večer na dvou místech současně. První cyklus zahájí Pilátová v zahradě bludovského kulturního domu a Mornštajnová ve velkolosinských lázních.

O den později se první autorka představí v losinském Sensionu, druhá ve wellness resortu v Sobotíně.

Tuto středu 13. července bude Mornštajnovou hostit šumperská Městská knihovna T. G. Masaryka, zatímco v losinském zámku má číst Kobza. Předposlední festivalový den se v sobotínském wellness resortu uskuteční čtení Markéty Pilátové a do losinské ruční papírny přijede Petr Borkovec. Ten akci o den později uzavře autorským čtením na dvorku šumperské knihovny.

Před rokem 1989 jsme zažívali bezmoc, člověk nebyl pánem svého osudu, říká Alena Mornštajnová o svém románu Listopád. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy