Mladá básnířka z Bidenovy inaugurace nabírá fanoušky, chce kandidovat na prezidentku

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
21. 1. 2021 7:00
Amanda Gormanová, která se ve středu zúčastnila inaugurace prezidenta Joea Bidena jako nejmladší básnířka v amerických dějinách, nabídla nadějnou vizi hluboce rozdělené zemi.
Amanda Gormanová na inauguraci četla zhruba šestiminutovou báseň. | Video: CNBC

Dvaadvacetiletá žena, která studovala sociologii na Harvardu a dnes žije v Los Angeles, přednesla zhruba šestiminutovou báseň nazvanou The Hill We Climb (Kopec, na který šplháme).

Amanda Gormanová.
Amanda Gormanová. | Foto: ČTK/AP

Zařadila se tak po bok Roberta Frosta, Mayi Angelouové, Elizabeth Alexanderové a dalších básníků, kteří vystoupili na dřívějších inauguracích.

"Být Američanem obnáší víc než převzít hrdé dědictví. Jde také o minulost, do níž vstupujeme, a o to, jak ji napravíme," konstatovala v básni, která byla nadšeně přijata na sociálních sítích.

"Nesměřujme k tomu, jací jsme byli, ale k tomu, jací být máme, k zemi, která je zjizvená, ale celistvá. Která je benevolentní, ale neohrožená. Která je lítá a svobodná," řekla dívka, kterou na inauguraci pozvala nová první dáma USA Jill Bidenová. Ta viděla Gormanovou před časem recitovat v Kongresové knihovně.

Na začátku vystoupení se básnířka ptala, "kde můžeme najít světlo v tomto nekonečném stínu".

Pak si odpověděla vlastní poezií a životním příběhem, jejž prokládala odkazy na bibli či muzikál Hamilton. Jeho autor Lin-Manuel Miranda básnířku hned zmínil na Twitteru.

Amanda Gormanová četla na schodech Kapitolu Spojených států amerických dva týdny poté, co toto neoklasicistní sídlo Kongresu oblehl násilný dav s konfederačními vlajkami, podomácku vyrobenými trubkovými bombami a šibenicí.

Dle mladé básnířky se Američané přesto mohou povznést nad násilí. "Demokracii lze dočasně zadržet, ale nelze ji trvale porazit," míní. "Odkažme těm, co přijdou po nás, lepší zemi než tu, kterou přebíráme. Z tohoto raněného světa vyrobme svět, který bude skvostný," apelovala dívka, jež se roku 2017 stala první držitelkou titulu poeta laureatus Spojených států pro mladistvé. Jedná se o obdobu symbolické funkce oficiálního básníka či básnířky, kterou od roku 1937 uděluje Kongresová knihovna.

Joe Biden nebyl prvním, kdo na svou inauguraci pozval básníka, podobně to udělali již američtí prezidenti Barack Obama, Bill Clinton a jako první John F. Kennedy, když roku 1961 na svou inauguraci pozval tehdy šestaosmdesátiletého Roberta Frosta.

Agentura AP shrnuje středeční vystoupení konstatováním, že Amerika má nového prezidenta a zároveň novou literární hvězdu.

Gormanová upoutala pozornost v neposlední řadě tím, jak byla oblečená.

Kromě žlutého kabátu od italské módní návrhářky Miuccii Pradové, jímž uctila první dámu Jill Bidenovou, měla náušnice od řeckého návrháře Nikose Koulise a prsten značky Of Rare Origin ve tvaru ptáka zavřeného v kleci.

Prsten i náušnice dostala od populární moderátory Oprah Winfreyové. Jednalo se o odkaz na slavnou autobiografii básnířky Mayi Angelouové nazvanou Vím, proč pták v kleci zpívá.

Gormanová řekla, že víc než polovinu básně The Hill We Climb dokončila ještě před útokem davu na Kapitol. "Ten den mi poskytl další nával inspirace, díky kterému jsem text dokončila," vysvětlila. Pořadatelé jí neradili, co má být obsahem básně. Přáli si však, aby Gormanová raději vyzdvihla jednotu, než aby například někoho kritizovala či slavila odchod prezidenta Donalda Trumpa.

Deníku New York Times autorka řekla, že podobně jako nový prezident Biden měla od dětství vadu řeči. Proto si báseň před středečním vystoupením neustále četla dokola, aby ji vyslovila co nejlépe.

"Amerika je v nepořádku. Pořád jsme v raném vývojovém stadiu všeho, čím bychom být mohli. To jsem v básni chtěla zohlednit. Nemohu to ignorovat ani vymazat. A tak jsem se pokusila tyto jizvy a rány zohlednit. Snad jsme nakročili k tomu, abychom je uzdravili," shrnula pro deník Los Angeles Times.

Nakladatelství Penguin Random House již oznámilo, že báseň The Hill We Climb vydá pod hlavičkou Penguin Young Readers. Dvě knihy již Gormanové vyšly, jde o její první soubor básní a také ilustrovanou Change Sings (Změna zpívá) o mladé dívce, která díky hudbě zjistí, že může změnit svět.

Agentura AP připomíná, že díky středečnímu vystoupení na schodech Kapitolu má Gormanová šanci uspět i komerčně. Například Maya Angelouová své básně On the Pulse of Morning, kterou přečetla roku 1993 na inauguraci Billa Clintona, prodala přes milion výtisků.

Již ve středu večer středoevropského času byly obě dosud vydané publikace Gormanové první a druhou nejžádanější knihou na serveru Amazon.com. Když inaugurace končila, básnířka měla přes 200 tisíc sledujících na Instagramu a 121 tisíc na Twitteru. Nad čtvrtečním ránem už je to 1,5 milionu sledujících na Instagramu a 880 tisíc na Twitteru, další rychle přibývají.

Amanda Gormanová vyrůstala v Los Angeles, kde její matka učí na střední škole. Poezii píše od dětství, stihla již pracovat jako dobrovolnice pro OSN.

Roku 2015 vydala svou první sbírku nazvanou The One for Whom Food Is Not Enough (Ta, které jídlo nestačí). Středem pozornosti se však tuto středu nestala poprvé.

Amanda Gormanová při příchodu na inauguraci prezidenta Joea Bidena.
Amanda Gormanová při příchodu na inauguraci prezidenta Joea Bidena. | Foto: ČTK/AP

Účinkovala v televizi MTV, četla na vyhlídce newyorského mrakodrapu Empire State Building, pro výrobce obuvi Nike napsala ódu na afroamerické atlety a má smlouvu na vydání dalších dvou knih s nakladatelstvím Viking Children’s Books.

Za středeční vystoupení sklidila pochvalu ze všech koutů USA a také z obou politických stran, například od akčního výboru Lincoln Project, založeného současnými i bývalými členy Republikánské strany.

Demokratka a aktivistka Stacey Abramsová, která kandidovala na guvernérku státu Georgia, zase řekla, že slova Gormanové jsou inspirací "pro nás všechny".

"Mladí lidé jako ona jsou důkazem, že vždy existuje světlo, jen když jsme natolik odvážní, abychom jej viděli," parafrázoval básnířčina slova bývalý prezident Barack Obama.

"Splnila svůj úkol, to znamená najít v pravý čas ta pravá slova," shrnul vedoucí kulturní rubriky britské BBC Will Gompertz. "Byla to krásně odměřená, správně vybraná báseň pro mimořádnou příležitost, která však tuto dobu a čas dalece přežije," míní Gompertz.

"Jestli budoucnost vypadá tak jako inaugurační básnířka Amanda Gormanová, jsme na dobré cestě," tweetovala zpěvačka Sheryl Crowová.

Amanda Gormanová již dříve četla například při oslavě státního svátku Dne nezávislosti, který v USA připadá na 4. července. Při této příležitosti ji před televizními kamerami doprovodil orchestr Boston Pops.

Básnířka se již také setkala s někdejšími prvními dámami Michelle Obamovou a Hillary Clintonovou. A jak dodává agentura AP, sama by se možná jednou ráda viděla na prezidentské inauguraci v jiné roli.

"Jsme dědici země a doby, kdy drobná černá dívka, potomkyně otroků vychovaná matkou samoživitelkou, může snít o tom, že se stane prezidentkou, a dostane příležitost jednomu prezidentovi zarecitovat," řekla.

Nešlo o nadsázku. Deníku New York Times autorka již před několika lety řekla, že by si přála číst na olympijských hrách v Los Angeles, jež se mají konat roku 2028, a dalších osm let nato skutečně hodlá kandidovat na prezidentku. "Řeknu Bidenovi, že se vrátím," slibuje.

Amanda Gormanová již četla na státním svátku Dne nezávislosti. | Video: CBS This Morning
 

Právě se děje

Další zprávy