Místo oslavy má poloviční tržby. Liberecké knihkupectví Fryč slaví 30 let

ČTK ČTK
1. 12. 2020 16:38
Nejznámější liberecké knihkupectví a antikvariát Fryč letos existuje 30. rokem. Do jubilea však zasáhl koronavirus, a tak se oslavy z velké části přesouvají na příští rok.
Liberecké knihkupectví a antikvariát Fryč funguje 30. rokem.
Liberecké knihkupectví a antikvariát Fryč funguje 30. rokem. | Foto: ČTK

Tak špatný rok jako ten letošní syn zakladatele knihkupectví Martin Fryč nezažil ani v 90. letech, kdy byla kvůli rekonstrukci sítí rozkopaná Pražská ulice, kde obchod sídlí. Letos tržby z prodeje nových knih klesly zatím zhruba na polovinu.

"Nejspíš je to nejtěžší rok knihkupectví, hodně nám pomohl program Antivirus, nemuseli jsme propouštět," vysvětluje Fryč s odkazem na iniciativu ministerstva práce a sociálních věcí, která má pomoci udržet zaměstnance ve firmách a chránit je před vyhazovem.

Knihkupectví vydělalo na tom, že má zavedený e-shop pro antikvariát, nové knihy se touto cestou podle Fryče prodávají mnohem méně.

"Zaměřujeme se na zákazníky, kteří si chtějí knížku prohlédnout, vzít do ruky. Naši zákazníci nejsou typičtí zákazníci e-shopů, trochu ho využívají, ale nebyl tím pilířem. U antikvariátu je to něco jiného, tam patříme k největším e-shopům v České republice," dodává.

V době uzavření mělo knihkupectví okénko pro výdej knih, také je začalo rozvážet až k zákazníkům. Teď už se připravuje na opětovné otevření. "Hodně se nás hlavně v posledních dnech lidi ptali, proč u nás musí nakupovat jen u okénka a v hypermarketech se knihy prodávat mohou. Na to není odpověď, tuším, že třeba v Británii tohle možné není," srovnává Martin Fryč.

Propad tržeb zejména u nových knih je velký. Fryč doufá, že příští týdny ho pomohou zmírnit. "Dohnat už se to nedá, teď je důležité, aby prosinec byl co nejlepší. Listopad a prosinec jsou pro knihkupce nejdůležitější měsíce," zdůrazňuje.

Fryčovo knihkupectví už se stejně jako ostatní maloobchody připravuje na čtvrteční otevření. Řadu opatření, jako jsou plexiskla u pokladen, mají u Fryče už od jara. "Budeme zdvořile lidi žádat, aby dodržovali dvoumetrové rozestupy a všechna opatření. Zvažujeme stánek s ohřívákem pro nějakou frontu, která se před obchodem možná bude tvořit," říká.

Kolik kupujících smějí do obchodu pustit, zatím spočítané nemají. "Už mám ale připravené plátěné tašky, které očíslujeme, takže místo tradičních košíků u nás budou takové hezké světlé 'plátěnky'," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy