Městská knihovna v Praze očipuje dva miliony děl, pobočky budou přes léto zavřené

ČTK ČTK
12. 6. 2019 11:44
Pobočky pražské Městské knihovny budou v létě sedm týdnů uzavřené. Během té doby musejí knihovníci všechny tituly, jichž jsou bezmála dva miliony, opatřit novým identifikačním čipem.
Hlavní pobočka Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí.
Hlavní pobočka Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. | Foto: ČTK

Od 5. července do 25. srpna bude možné knihy vracet jen v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí nebo ve dvou biblioboxech.

Sloup z knih v pražské Městské knihovně.
Sloup z knih v pražské Městské knihovně. | Foto: ČTK/ZUMA

Městská knihovna se připravuje na zavedení technologie RFID (Radio Frequency Identification, identifikace na rádiové frekvenci). Jde o další generaci identifikátorů, navazující na systém čárových kódů.

Čipy jsou k dispozici v provedení pro čtení nebo pro čtení a zápis. Knihovníci kvůli přechodu na jinou technologii musejí vzít do ruky každý svazek, nalepit do něj nový identifikační čip a ten pak propojit s knihovním systémem Koniáš.

Čtenářům bude po celou dobu uzavírky dostupná e-knihovna, ve které naleznou přes 1500 titulů od klasiky až po současnou českou poezii i prózu. Informace o prázdninovém provozu i chystaných aktivitách jsou k dispozici na stránkách instituce.

Knihovna na léto zavádí prodlouženou výpůjční dobu. Díla půjčená od 10. června mohou čtenáři vrátit až v září nebo kdykoli během prázdnin, kromě hlavního sídla knihovny také v biblioboxech u poboček Opatov a Lužiny.

Další tituly knihovna nabízí v elektronické podobě, ty jsou ke stažení zdarma ve třech různých formátech vhodných pro počítače, tablety i mobilní telefony.

Čtení na prázdniny knihovníci doporučují na tematické stránce, která postupně nabídne výběr několika desítek titulů. Prázdninový mix obsahuje detektivky (Hříchy pro pátera Knoxe od Josefa Škvoreckého), klasiku (Kalendář Karla Čapka), současnou českou literaturu (Sedmikostelí Miloše Urbana) nebo různá překvapení.

 

Právě se děje

Další zprávy