Mein Kampf je hitem mezi e-knihami na iTunes a Amazonu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 1. 2014 17:00
Lidé se nestydí kupovat anonymně Hitlerův pamflet.
Voskový Adolf Hitler v Berlíně.
Voskový Adolf Hitler v Berlíně. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Kniha nacistického vůdce Adolfa Hitlera Mein Kampf se dostává v elektronické podobě do popředí žebříčků bestsellerů v obchodech jako iTunes a Amazon. Píší to dnes britské listy s odvoláním na článek autora Chrise Faraoneho na webu Vocativ.com.

Podle něj je na internetu k dispozici řada anglických verzí Hitlerova pamfletu z roku 1923. Dvě z nich jsou na 12. a 15. příčce v sekci Politika a současné dění v internetovém obchodu iTunes. Na Amazonu je kniha dokonce na prvním místě v sekci Propaganda a politická psychologie. Rovněž na Amazonu je další anglická elektronická verze Mein Kampfu na 11. místě mezi knihami o druhé světové válce.

Jedním z důvodů komerčního úspěchu Mein Kampfu na internetu je zřejmě poměrně nízká cena - 0,99 centů v USA (20 korun) nebo 0,99 pencí (33 korun) v Británii. Podle Faraoneho je ale faktorem i anonymita elektronických knih.

"Je to hodně podobné tomu, jako v případě vulgárních romantických románů, které jsou stále více konzumovány ve skrytější elektronické podobě," uvedl Faraone.

"Lidé byli trochu nesví, kdyby tyto knihy měli číst nebo si je kupovat na veřejnosti. Ale nemají problém s tím si je koupit na čtečku Kindle nebo na iPad," dodal. Kromě toho prý je možné si stáhnout Mein Kampf z řady nekomerčních webů jako dokument pdf. Například z neziskového portálu Internet Archive, už bylo staženo více než 100 tisíc exemplářů Mein Kampfu.

 

Právě se děje

Další zprávy