Náhradní Nobelovka: první a poslední Novou cenu za literaturu získala Guadeloupanka

Reuters Reuters, DPA
13. 10. 2018 11:50
Vlivný hlas z Karibiku, spisovatelka Maryse Condéová, se stala první a zřejmě poslední laureátkou Nové ceny za literaturu. Tu udělila stovka švédských osobností místo letos vynechané Nobelovy ceny za literaturu.
Na deset let starém snímku je Maryse Condéová s někdejším francouzským ministrem kultury Jackem Langem.
Na deset let starém snímku je Maryse Condéová s někdejším francouzským ministrem kultury Jackem Langem. | Foto: Reuters

Maryse Condéová, jedenaosmdesátiletá spisovatelka z Guadeloupe, tedy francouzského zámořského departementemu ležícího v Karibském moři, získala Novou cenu za literaturu. Ta vznikla v reakci na oznámení Švédské akademie, že letos neudělí Nobelovu cenu za literaturu.

Maryse Condéová porotcům Nové akademie zaslala děkovné video.
Maryse Condéová porotcům Nové akademie zaslala děkovné video. | Foto: Reuters

Přes sto osobností švédského kulturního života proto začátkem roku založilo takzvanou Novou akademii a rozhodlo se chybějící Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2018 suplovat vlastním oceněním určeným autorovi, který se "zabývá otázkami totožnosti, genderu a společenské příslušnosti".

Aby byl proces transparentní, v prvním kole laureáta navrhovali švédští knihovníci a posléze světová veřejnost, dorazilo přes 32 tisíc hlasů. Užší výběr pak sestavila odborná porota. Mezi finalisty nakonec byli vietnamsko-kanadská literátka Kim Thúyová, britský autor sci-fi a fantasy Neil Gaiman nebo Haruki Murakami. Japonský spisovatel, jenž je často označován za favorita na zisk Nobelovy ceny za literaturu, však sám požádal o odstranění ze seznamu finalistů Nové ceny za literaturu - prý se chce soustředit na psaní.

Včera pak organizátoři oznámili, že laureátkou Nové ceny za literaturu je Maryse Condéová. "Ve svém díle popisuje ničivý účinek kolonialismu a postkoloniální jazykový chaos, který je zároveň přesný i zdrcující," ocenili porotci laureátku, kterou čeká také peněžní odměna.

Na serveru Kickstarter se organizátorům dosud podařilo vybrat přes 20 tisíc eur, v přepočtu 530 tisíc korun. Sbírka bude pokračovat do 9. prosince, do předvečeru předávání Nobelových cen. Následně se Nová akademie rozpustí.

Condéová tedy patrně bude první a zároveň poslední laureátkou ceny. Příští rok už by znovu měla být udělena oficiální "Nobelovka" za literaturu, a to rovnou dvakrát - zpětně za rok 2018 i podruhé za rok 2019.

Ve videu zaslaném do Stockholmu jedenaosmdesátiletá Condéová uvedla, že je "šťastná a poctěná". O cenu se prý podělí se všemi občany Guadeloupe. "Jsme tak malá země, svět o nás píše, jen když jsou hurikány nebo zemětřesení," zdůraznila laureátka.

Maryse Condéová se narodila roku 1937 na Guadeloupe a studovala na pařížské Sorbonně, podle německé agentury DPA dnes patří k nejvlivnějším hlasům Karibiku. Je autorkou více než dvaceti románů včetně próz Desirada, Segu nebo Crossing the Mangrove. Zvlášť zarezonovala její historická próza I, Tituba: Black Witch of Salem o černošce, která byla koncem 17. století odsouzená v takzvaném Salemském případu, jednom z mála inkvizičních stíhání čarodějnic v Americe.

Do češtiny dosud žádné dílo Condéová nebylo přeloženo. Encyklopedie Britannica uvádí, že Condéová proslula hlavně epickou historickou prózou. Podle New York Times k jejím významným románům patří ještě Windward Heights, karibská variace na slavné dílo britské autorky Emily Brontëové Na Větrné hůrce.

Autorka již v 80. letech obdržela ceny Grand prix littéraire de la Femme nebo Prix de L’Académie francaise. V téže dekádě vyučovala na newyorské Columbia University, kterou opustila roku 2004. Dnes Condéová žije v Paříži.

Nobelovy ceny byly letos po desítkách let poprvé uděleny bez ocenění za literaturu. Členy Švédské akademie rozdělilo nařčení, že Jean-Claude Arnault, manžel jedné z členek, se dopustil sexuálního obtěžování a také vynášel informace o vítězi.

Arnault byl začátkem tohoto měsíce odsouzen ke dvěma rokům žaláře, proti rozsudku se ale odvolal. Situace ve Švédské akademii způsobila rozkol a vyústila v odchod několika členů. Porota pak přestala být usnášeníschopná.

Tento týden Švédská akademie jmenovala dva nové členy poroty a podle oficiálního vyjádření pracuje na tom, aby zaplnila zbývající místa a znovu získala důvěru veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy