Márquezova pozůstalost bude dostupná na internetu

ČTK ČTK
25. 11. 2014 14:24
Pozůstalost Gabriela Garcíi Márqueze, včetně dosud nevydaného románu, získala Texaská univerzita v americkém Austinu.
Gabriel García Márquez.
Gabriel García Márquez. | Foto: Reuters

Mexiko/Austin - Pozůstalost kolumbijského nositele Nobelovy ceny za literaturu Gabriela Garcíi Márqueze, včetně dosud nevydaného románu, získala Texaská univerzita v americkém Austinu. Za blíže neupřesněnou cenu jí v dubnu pozůstalost prodala rodina zesnulého spisovatele.

Podle Márquezova syna Gonzala Garcíi Barchy si rodina přála, aby dokumenty získala významná instituce, která se již o podobné památky stará. "Chtěli jsme, aby byl v dobré společnosti," řekl.

Texaské univerzitní Centrum Harryho Ransmona spravuje pozůstalosti takových velikánů, jako je James Joyce, Ernest Hemingway, William Faulkner nebo Jorge Luis Borges. Nyní k nim přibudou kromě rukopisů, korespondence a fotografií například i návrh Márquezova nezveřejněného románu En agosto nos vemos (Uvidíme se v srpnu), poznámky k románu Generál ve svém labyrintu nebo kopie Kroniky ohlášené smrti s autorovými vpisky.

Univerzitní centrum už oznámilo, že část Márquezovy pozůstalosti digitalizuje a zpřístupní široké veřejnosti.

Gabriel García Márquez se narodil v roce 1927 v Kolumbii, ale velkou část života prožil v Mexiku, kde letos ve věku 87 let také zemřel. První velký literární úspěch mu v roce 1967 přinesl román Sto roků samoty. Slavné jsou i jeho další knihy Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti či Podzim patriarchy. Nobelovu cenu obdržel v roce 1982. Poslední knihu vydal v roce 2004 - román Na paměť mým smutným courám.

 

Právě se děje

Další zprávy