Mantelová chtěla zabít Železnou lady a kritizuje Kate

ČTK ČTK, jla
22. 9. 2014 14:57
Spisovatelka Mantelová vydala novou povídku Vražda Margarety Tatcherové: 6. srpna 1983, čímž vyvolala velký poprask nejen u britských kritiků.
Hilary Mantelová
Hilary Mantelová | Foto: Profimédia

Londýn - Britská spisovatelka Hilary Mantelová vydala novou povídku a pobouřila řadu Britů nevybíravou kritikou bývalé vlivné premiérky Margarety Thatcherové a nynější oblíbené vévodkyně Kate. Konzervativní političku označila za "duševní transvestitku" a prý si dokonce jednou představovala, jak Thatcherovou zabíjí. Vévodkyni přirovnala k "figuríně z obchodní výlohy".

Držitelka Man Bookerovy ceny řekla, že v roce 1983 zahlédla ze svého okna nehlídanou Thatcherovou a zamířila na ni fiktivní pistolí vytvořenou ze svého prstu a palce. "Myslím si, že kdybych to nebyla já, kdyby to byl někdo jiný, byla by mrtvá," uvedla  spisovatelka.

"Když na ni myslím, stále cítím tu vroucí nenávist. Způsobila dlouhodobé škody v mnoha oblastech života země," vysvětlila spisovatelka. "Železná lady", jak se konzervativní premiérce přezdívalo, také podle ní napodobovala mužské vlastnosti a byla antifeministka.

Povídku nevydali, ač za ni zaplatili

Autorka románů, povídek a pamětí, básnířka, literární a filmová kritička využila svých pocitů kolem možného zabití političky v povídce The Assassination of Margaret Thatcher: August 6th 1983 (Vražda Margarety Thatcherové: 6. srpna 1983), jež je součástí její nové sbírky povídek, která vyjde koncem měsíce a je tak první po dlouhých 11 letech. 

Deník The Daily Telegraph dokonce odmítl tuhle povídku vydat, i když zakoupil drahá práva. Konzervativec Conor Burns se nechal slyšet, že příběh vážně uráží oběti Irské republikánské armády. "Nepřestane mě udivovat neuspořádanost myšlenek, některých levicově orientovaných lidí," řekl Burns.

Mantelová očekávala odpor vůči své nové povídce a řekla, že je poněkud nepřiměřené považovat její fikci za tabu, jak navrhují kritici. "Nemůžeme utíkat od historie. Musíme se k ní postavit čelem. Důsledky vlády Železné lady živily náš národ a stále tu rezonují," dodala Mantelová.

Kate je oproti Dianě jen strojený výrobek

Dvaašedesátiletá Mantelová o víkendu v literárním listu London Review of Books Lecture označila nyní těhotnou vévodkyni Kate kromě jiného za "pozlátko s umělým úsměvem". Již dříve usoudila, že Kate se jí oproti bývalé princezně Dianě jeví jako "strojně vyrobená".

Její nový výpad proti vévodkyni odsoudil i premiér David Cameron. "Mantelová píše ohromné knihy, ale její vyjádření o Kate Middletonové je zcela mylné," prohlásil.

Dvaatřicetiletá vévodkyně je podle něj bystrá a angažovaná osobnost a skvělá představitelka Británie. "Mantelová by měla být na Kate hrdá, a ne ji napadat," zdůraznil premiér. Proti výrokům spisovatelky vystoupil i šéf labouristické opozice Ed Miliband.

 

Právě se děje

Další zprávy