Man Bookerovu cenu mohou poprvé získat američtí spisovatelé

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 9. 2014 17:10
Prestižní britská Man Bookerova cena za nejlepší román změnila pravidla, v užším výběru jsou poprvé i američtí spisovatelé.
Mezi nominovanými na Man Bookerovu cenu je i Howard Jacobson, který už ji v roce 2010 získal.
Mezi nominovanými na Man Bookerovu cenu je i Howard Jacobson, který už ji v roce 2010 získal. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn – Letos poprvé mohou o prestižní literární Man Bookerovu cenu usilovat i jiní než britští spisovatelé, přesněji obyvatelé Commonwealthu.

Díky změně pravidel se tak o cenu mohou ucházet jakákoli díla napsaná anglicky a vydaná ve Velké Británii bez ohledu na národnost autora. Novinka vyvolala v britských literárních kruzích kontroverzi. Jednou z námitek byla obava, že silný americký trh ceny ovládne. Man Bookerova cena se navíc již řadu let profiluje jako protiklad k americké Pulitzerově ceně.

Do užšího výběru se dostali tři britští autoři, dva Američané a jeden Australan. Jména autorů pro udělení ceny za román byla zveřejněna v úterý 9. září. Konečný vítěz bude oznámen 14. října během ceremoniálu v Londýně.  

Mezi nominovanými z Británie je Skotka Ali Smith s knihou How to Be Both, Howard Jacobson s knihou J a Neel Mukherjee s dílem The Lives of Others. Spojené státy americké zastupují Joshua Ferris s knihou To Rise Again at a Decent Hour a Karen Joy Fowler s dílem We Are All Completely Beside Ourselves. Z Austrálie se do užšího výběru dostal Richard Flanagan s knihou The Narrow Road to the Deep North.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii. Vítěz si odnáší peněžitou cenu ve výši 50 tisíc liber (1,7 milionu korun). Odměnou je ale i to, že výrazně stoupne prodej románu vítěze a podobně tomu bývá i u finalistů.

Mezi porotce patří spisovatelé, vydavatelé, literární agent nebo knihovník, kteří ustavují hodnotící panel, jehož členové se každý rok mění a patří mezi ně etablovaní literární kritici, spisovatelé, akademici nebo význačné osobnosti.

V roce 2013 získala Man Bookerovu cenu Eleanor Catton z Nového Zélandu za svůj historický román Luminaries. Catton narozená v roce 1985 se stala nejmladší laureátkou Man Bookerovi ceny v historii jejího udílení a její román s 832 stranami se stal dosud nejdelším oceněným dílem.

 

Právě se děje

Další zprávy