Do nominací na Man Bookerovu cenu se poprvé dostal komiks, znovu může uspět spisovatel Ondaatje

ČTK Kultura ČTK, AFP, Kultura
25. 7. 2018 13:14
Prestižní knižní Man Bookerovu cenu může poprvé získat komiksový román. Nominován za svou novou prózu je také Michael Ondaatje, jenž už ocenění získal díky Anglickému pacientovi.
Na snímku jsou přebaly 13 knih nominovaných na letošní Man Bookerovu cenu.
Na snímku jsou přebaly 13 knih nominovaných na letošní Man Bookerovu cenu. | Foto: The Man Booker Prize

Do užšího výběru 13 finalistů prestižní literární Man Bookerovy ceny se s románem Warlight dostal kanadský spisovatel Michael Ondaatje, který již ocenění získal roku 1992 za Anglického pacienta. Tentýž román tento měsíc obdržel ještě zvláštní cenu - stal se absolutním vítězem 50 let udílení Man Bookerovy ceny.

Porota, která nyní oznámila seznam letošních finalistů, vybírala ze 171 návrhů. To představuje historický rekord.

Do užšího výběru se poprvé dostal komiksový román - pochází od Američana Nicka Drnasa a jmenuje se Sabrina. Podle vydavatele vypráví o "zmizelé ženě, virálním videu a hororu způsobeném falešnými zprávami". Autorem knihy je devětadvacetiletý kreslíř a ilustrátor z města Chicaga.

"Vzhledem k tomu, jak se próza obecně mění, bylo jen otázkou času, než se na seznam nominovaných dostane komiksový román," uvádějí porotci. Ti na knize Sabrina konkrétně oceňují, že umí vyjádřit i těžko postihnutelné stavy jako nejistotu nebo "různé typy trhlin, které v našich životech zanechávají ti, kdo zmizeli".

Na seznamu nominovaných je šest Britů, tři Američané, dva Irové a dva Kanaďané. Lze mezi nimi nalézt čtyři debuty či dílo známé americké prozaičky Rachel Kushnerové, která roku 2013 aspirovala na tamní Národní knižní cenu.

"Nikterak překvapivě, vzhledem k tomu, v jaké době žijeme, bylo do soutěže přihlášeno mnoho dystopických románů a mnoho knih, které působily inspirativně i výhružně," líčí předseda poroty Kwame Anthony Appiah.

"Některá díla jsme na širší seznam nominací zařadili, protože nám přišla aktuální a tematicky vhodná, jiná bychom obdivovali a s potěchou četli v kteroukoliv dobu," líčí předseda poroty.

Podle něj se nominované knihy zabývají otroctvím, ekologií, zmizelými lidmi, násilím ve městech, mladistvou láskou, vězeními, traumaty či rasovými otázkami. "Všechny nějakým způsobem zachycují svět balancující na okraji," dodává předseda poroty.

Ten se čtyřmi dalšími kolegy výběr v září zúží na šest finalistů, vítěze pak komise oznámí 16. října.

Bookerova cena, od roku 2002 přejmenovaná na Man Bookerovu cenu, byla založena v roce 1969 jako protiváha Goncourtově ceně ve Francii.

Vítěz získává peněžitou cenu ve výši 50 tisíc liber, v přepočtu přes 1,4 milionu korun. Odměnou je ale také to, že výrazně stoupají prodeje jeho románu, stejně jako knih ostatních finalistů.

Do roku 2013 byla soutěž otevřena jen spisovatelům ze států britského Společenství národů a Irska, v posledních letech je přístupná celému anglofonnímu světu.

Vloni Man Bookerovu cenu získal Američan George Saunders za román Lincoln in the Bardo, takzvanou Mezinárodní Man Bookerovu cenu pak přebrala polská rodačka Olga Tokarczuková za prózu Běguni.

Finalisté Man Bookerovy ceny 2018

  • Belinda Bauer (Velká Británie): Snap
  • Anna Burns (Velká Británie): Milkman
  • Nick Drnaso (USA): Sabrina
  • Esi Edugyan (Kanada): Washington Black
  • Guy Gunaratne (Velká Británie): In Our Mad And Furious City
  • Daisy Johnson (Velká Británie): Everything Under
  • Rachel Kushner (USA): The Mars Room
  • Sophie Mackintosh (Velká Británie): The Water Cure
  • Michael Ondaatje (Kanada): Warlight
  • Richard Powers (USA): The Overstory
  • Robin Robertson (Velká Británie): The Long Take
  • Sally Rooney (Irsko): Normal People
  • Donal Ryan (Irsko): From A Low And Quiet Sea
 

Právě se děje

Další zprávy