Malí nakladatelé chtějí od ministerstva kultury vyplatit granty a pokrýt ztráty

ČTK ČTK
27. 3. 2020 18:42
Téměř 30 malých nakladatelů žádá ministerstvo kultury, aby jim neodkladně a v původně schválené výši vyplatilo granty na podporu vydávání knih v roce 2020.
Jeden z iniciátorů akce, majitel nakladatelství Dauphin Daniel Podhradský.
Jeden z iniciátorů akce, majitel nakladatelství Dauphin Daniel Podhradský. | Foto: archiv HN - Anežka Podhradská

Signatáři dopisu také po ministerstvu chtějí, aby vyhlásilo speciální dotační program a poskytlo tak finanční podporu odvozenou od prokazatelné ztráty, která nakladatelstvím vznikla v době koronavirové krize.

Společnosti, mezi něž patří mimo jiné Meander, Volvox Globator, Maťa, Torst, Garamond, Akropolis, Větrné mlýny, Fra, 65. pole, Oikúmené, Kalich či Baobab, vytvořily Cech malých nakladatelů, jehož prostřednictvím se v otevřeném dopise obrátily na ministerstvo kultury.

O podporu především od veřejnosti v minulých dnech požádalo také jiných asi 20 malých a nezávislých nakladatelů sdružených do platformy Knihex. Žádají o setkání s ministrem kvůli podpoře, již chtějí poskytnout na vznik nového modelu přímé spolupráce nakladatelů s knihkupci, případně s knihovnami. Chtěli by se tak zřejmě vyhnout mezičlánku v podobě velkých distributorů. Ti v době zavřených kamenných knihkupectví dali o svých ztrátách vědět jako první, někteří přestali platit nakladatelům. Ve středu spolu s největšími knihkupeckými sítěmi požádali o pomoc premiéra Andreje Babiše z ANO.

Ministr kultury z ČSSD Lubomír Zaorálek chce příští týden požádat vládu o 1,5 miliardy korun, jež by měly pomoci české kultuře. V pátek uvedl na Twitteru, že se videokonferenčně spojil s předními českými nakladateli. "Jednání mě přivedlo k závěru, že do připravovaného balíčku záchrany kultury zařadíme také dotační program pro podporu vydávání/prodeje knih," uvedl.

Cech malých nakladatelů tento pátek uvedl, že vlivem přijatých vládních opatření přestala fungovat základní ekonomická pravidla. Zastavil se přirozený tok financí mezi jednotlivými subjekty v oboru a většina nakladatelství se ocitla bez peněz. Malá nakladatelství pak na samé hranici existence.

K signatářům dopisu patří nakladatelství Větrné mlýny, na snímku je jeden z jeho vedoucích Petr Minařík.
K signatářům dopisu patří nakladatelství Větrné mlýny, na snímku je jeden z jeho vedoucích Petr Minařík. | Foto: Martin Svozílek

"Nejen že nemáme z čeho platit nájmy, energie, služby, případně mzdy a odvody za své zaměstnance a spolupracovníky. Bez peněz nemůžeme pokračovat ani v přípravě nových knih, ani platit další profese, které jsou s naším podnikáním svázány, například redaktory, korektory, grafiky, ilustrátory, překladatele nebo tiskárny, čímž se okruh osob v případné ekonomické nouzi jen rozšiřuje," napsal cech.

Ten vítá usnesení vlády, jež se týkají dočasného odpuštění plateb záloh na sociální a zdravotní pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné, finanční pomoci pro zaměstnavatele nebo případných státních garancí za úvěry. "Ani jedno z těchto opatření nám však nepomůže natolik, abychom mohli navázat na svou činnost před krizovými opatřeními a nemuseli se obávat, že přes veškeré úsilí budeme muset naše nakladatelství zavřít," uvedli nakladatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy