Magnesia Litera udělala z loňského vítěze bestseller

ČTK ČTK
12. 2. 2015 14:55
Po vítězství v loňském ročníku si knihu Průvodce protektorátní Prahou koupilo přes deset tisíc čtenářů.
Jiří Padevět loni získal Magnesii Literu za knihu Průvodce protektorátní Prahou.
Jiří Padevět loni získal Magnesii Literu za knihu Průvodce protektorátní Prahou. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Do literární ceny Magnesia Litera letos nakladatelé, autoři, instituce či školy přihlásili 349 knih stejně jako v loňském rekordním ročníku.

Za úspěch soutěže organizátoři označují fakt, že loňský hlavní vítěz soutěže se dočkal více než desetitisícového prodeje, překročil tedy hranici, o níž čeští knihkupci mluví jako o bestsellerové.

"Vzhledem k tomu, že Průvodce protektorátní Prahou od Jiřího Padevěta nebyla kniha z kategorie beletrie, ale literatury faktu a její cena se blížila šesti stům korun, považujeme tento ročník za až nečekaně úspěšný," říká Pavel Mandys z pořádajícího sdružení Litera. Právě získat co nejvíce čtenářů a pomoci lepším prodejům knihy a propagaci kvalitní literatury je hlavním cílem sdružení. Nominace budou známy v březnu, výsledky v dubnu.

Průvodce protektorátní Prahou se před březnovým vyhlášením nominací prodalo přes 6000 kusů, dalších 4200 knih si čtenáři koupili po vyhlášení nominací. Prodej knihy Hlava v hlavě, nonkonformní obrázkové encyklopedie, která zvítězila v kategorii knih pro děti, se za období březen až prosinec 2014 ztrojnásobil, kniha se dvakrát dotiskovala.

U vítěze v kategorii próza Emila Hakla se prodej zdvojnásobil na celkových 2500 výtisků. "Umístění Hakla se ale projevilo i na prodeji jeho další prózy, která vyšla vzápětí po vyhlášení výsledků soutěže. Souboru povídek Hovězí kostky se v dubnu a květnu 2014 měsíčně prodalo kolem tisíce výtisků," uvedl Mandys.

I když tomu tak zatím nebylo, soutěžit mohou i elektronické knihy. "V pravidlech není určeno médium, na kterém je text distribuován, pokud text poprvé vyjde jako e-kniha, bude mít ISBN (mezinárodní standardní číslo knihy), bude se prodávat v knihkupectví, může být přihlášen," řekl Mandys.

Soutěží se v sedmi kategoriích, vedle zmíněných také v kategorii objev roku, nakladatelský čin, poezie a překlad. Nejpočetněji je letos tradičně zastoupena kategorie próza, 78 tituly. Nejvíce přihlášených knih má spisovatelka a ilustrátorka Renáta Fučíková - všechny v kategorii knih pro děti.

O nominacích a vítězích jednotlivých kategorií rozhodují samostatné poroty, novým předsedou celkové poroty je editor Jan Šulc. Členové sdružení jsou zástupci literárních organizací, nově pořadatelé členství nabídli i ustavující se Asociaci spisovatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy