Cenu Magnesia Litera získala Denemarková. Demokracii jsme redukovali na byznys, řekla

Hlavní vítězka večera Radka Denemarková.
Tradičně na Nové scéně Národního divadla byly v neděli předány nejznámější české knižní ceny Magnesia Litera. Ceremoniál již poněkolikáté moderovali Daniela Písařovicová s Jiřím Havelkou.
Úvodem připomněli, že jiná knižní ocenění měla vloni potíže. Nobelova cena za literaturu nebyla udělena vůbec, českou Státní cenu za literaturu její laureát Jiří Hájíček odmítl. "Magnesia Litera naštěstí není závislá na politické podpoře," zdůraznili moderátoři ceny, kterou od roku 2002 uděluje Sdružení Litera.
A hned začalo udílení. Literu za nakladatelský čin přišla předat náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová.
Uspělo nakladatelství Mladá fronta se Spisy Bohumila Hrabala 1-7. Cenu přebrali Tomáš Dimter (vpravo) a Jiří Pelán. "Bylo to několik let, Hrabala jsem si přečetl opakovaně," vzpomínal Pelán, podle nějž Hrabal jako autor zraje.
Foto: Zbyněk Pecák
Kultura Kultura
8. 4. 2019 3:12
Na knižních cenách Magnesia Litera včera uspěli básník Ivan Wernisch, prozaičky Anna Cima a Pavla Horáková nebo reportér Jakub Szántó. Hlavní cenu Kniha roku však obdržela Radka Denemarková za svůj více než 700 stran dlouhý román, který se zabývá současnou Čínou i tím, jaký vztah k ní mají Češi. Připomínáme nejdůležitější okamžiky ceremoniálu.
 

Právě se děje

Další zprávy