Macron představí plán, jak ve světě šířit francouzštinu. Pomáhá mu spisovatelka Leila Slimani

Kultura AFP, Kultura
16. 1. 2018 9:52
Prezident Emmanuel Macron chce z francouzštiny udělat druhý nejčastěji užívaný dorozumívací jazyk po angličtině. Plán, jak toho dosáhnout, představí 20. března. Na iniciativě pracuje s mladou spisovatelkou Leilou Slimani.
Leila Slimani v září hovořila v pražské Knihovně Václava Havla.
Leila Slimani v září hovořila v pražské Knihovně Václava Havla. | Foto: Argo

Dle odhadů se v následujících třiceti letech celosvětově ztrojnásobí počet lidí hovořících francouzsky. Francouzsko-marocká spisovatelka Leila Slimani, kterou prezident Emmanuel Macron v listopadu jmenoval svou velvyslankyní pro frankofonní záležitosti, chce této příležitosti využít. Hodlá dokázat, že francouzština nepatří do starého železa, píše agentura AFP. 

Šestatřicetiletá autorka předloni získala prestižní Goncourtovu cenu. Její oceněný román vloni pod názvem Něžná píseň v českém překladu Sáry Vybíralové vydalo nakladatelství Argo. Letos v březnu chce publikovat autorčin starší román V lidožroutově zahradě vyprávějící o ženě závislé na sexu.

"Spousta lidí dnes vnímá francouzštinu jako salónní jazyk vhodný pro vzletná vyjádření. Málokdo se ale učí francouzsky z pragmatických důvodů, třeba aby našel práci," poznamenává Leila Slimani. "Podle mě je to špatně. Francouzština je také jazykem byznysu a práce, je to jazyk, který je cool," říká autorka v rozhovoru pro agenturu AFP a hned poznamenává, že anglické označení "cool" již francouzština vstřebala.

Leila Slimani cituje analýzy, podle nichž ve světě vzroste počet francouzsky hovořících lidí. Ze současných 274 milionů to do roku 2050 má být 750 milionů. Příčinou je zejména demografický nárůst v Africe, kde je jazyk stále rozšířený v bývalých francouzských koloniích.

"Každý Francouz by měl ve světě šířit frankofonii, ale také ji musíme oživit doma ve Francii," upozorňuje Leila Slimani. Prý ji zarazilo, když zjistila, kolik studentů francouzských gymnázií dnes nedokáže jmenovat jediného francouzsky píšícího literáta. Také toto povědomí hodlá změnit.

Naopak za hranicemi Francie je podle ní francouzská kultura stále oceňovaná. Spisovatelka s marockými i alžírskými předky studovala na francouzském gymnáziu v marockém Rabatu. Odsud zamířila do Paříže, kde pracovala pro magazíny L'Express a Jeune Afrique.

"Nedokážeme si ani představit, kolik lidí se dnes učí francouzsky v Číně. V Jižní Koreji už počet vzrostl na dvacet až třicet procent obyvatel, a také dříve anglofonní africké země, například Ghana či Nigérie, se začínají víc orientovat na francouzštinu," vypočítává Leila Slimani.

Podle údajů Mezinárodní organizace Frankofonie se nyní francouzsky učí zhruba 120 tisíc čínských studentů. Většina tak činí z pragmatických důvodů - doufají, že naleznou uplatnění v obchodu s Afrikou, o níž se Čína poslední roky intenzivně zajímá. "Francouzština je vhodným nástrojem pro budoucnost," řekl také při nedávné návštěvě Číny francouzský prezident Emmanuel Macron.

Ve světě je nyní francouzština až čtvrtý nejčastěji užívaný jazyk po angličtině, španělštině a arabštině. Nová francouzská vláda si za cíl vytkla učinit z francouzštiny druhý nejčastěji užívaný jazyk po angličtině. Prezident Macron slíbil, že 20. března představí ambiciózní plán, jak toho dosáhnout.

"Musíme opustit jakobínskou představu, že správná francouzština je jen ta, kterou se hovoří doma ve Francii," naznačuje spisovatelka Leila Slimani, která Macronovi s jeho plány pomáhá. "Nemám ale žádný rozpočet, kancelář a nikdo mě neplatí, nejsem součástí vlády," upozorňuje.

Současné marocké zákony napomáhají něčemu, co by se dalo nazvat sexuálním utrpením, upozorňuje francouzsko-marocká spisovatelka Leila Slimani. | Video: Emma Smetana

Francouzský prezident si autorku oblíbil již předtím, než ji jmenoval do funkce. Slimani poznal již během své prezidentské kampaně, spisovatelka jej pak veřejně podpořila ve druhém kole volby proti Marine Le Penové.

Francouzská média vloni spekulovala o tom, že Macron spisovatelce nabídl post ministryně kultury, Slimani prý ale odmítla.

Už vloni v červnu Leila Slimani doprovodila Macrona při návštěvě Maroka, kde se setkali s tamním králem Mohammedem VI. Právě kvůli této cestě Slimani odložila svou tehdejší plánovanou návštěvu Prahy. Do Česka nakonec přijela vloni na podzim, kdy v Knihovně Václava Havla představila svůj román Nežná píseň a poskytla několik rozhovorů českým médím.

 

Právě se děje

Další zprávy