Němci kvůli koronaviru zrušili Lipský knižní veletrh, chystali se tam Češi

Reuters Reuters, DPA
3. 3. 2020 14:19
V nejlidnatějším saském městě měl příští čtvrtek 12. března začít další ročník Lipského knižního veletrhu. Počítal také s účastí 11 českých autorů včetně Michala Ajvaze, Marka Šindelky nebo vrchního zemského rabína Karola Sidona. Akce však byla zrušena kvůli obavám ze šíření koronaviru, informují agentury DPA a Reuters.
Lipský knižní veletrh (na archivním snímku) vloni navštívilo 286 tisíc lidí.
Lipský knižní veletrh (na archivním snímku) vloni navštívilo 286 tisíc lidí. | Foto: ČTK/AP

Že se veletrh nebude konat, v úterý okolo poledne oznámila lipská radnice. "Bohužel to musíme potvrdit. Další informace budou následovat brzy," konstatovali na Twitteru pořadatelé. Ti do poslední chvíle ujišťovali návštěvníky i vystavovatele, že akce se žádné restrikce nedotknou.

Lipský knižní veletrh patří k největším v Evropě, loni byla jeho hlavním hostem Česká republika a navštívilo jej 286 tisíc lidí. Letos se akce měla zaměřit na autory z jihu a východu Evropy.

Také letošní českou účast zajišťovala Moravská zemská knihovna v Brně pod vedením programového koordinátora Martina Krafla. "Literární koktejl, který namícháme na Lipském knižním veletrhu, by měl představit zejména překlady z druhé poloviny loňského roku," avizoval Krafl ještě v polovině února.

Svou tvorbu měli na veletrhu představit Michal Ajvaz, David Böhm, Viktorie Hanišová, Jan Němec, Markéta Pilátová, Tereza Semotamová a dále rabín Karol Sidon, Vít Slíva, Marek Šindelka, Marek Toman nebo Kateřina Tučková.

Jako první bylo na programu už příští pondělí 9. března vystoupení spisovatelů Marka Tomana a Markéty Pilátové v literárním domě Haus des Buches.

Český stánek na veletrhu se měl soustředit na 16 nových titulů zdejších autorů, které vyšly v německém překladu. Například ukázky z Ajvazova loňského románu Města přeložila Veronika Siska, Němcovy Možnosti milostného románu převedl do němčiny Martin Mutschler a na knize Houbařka od Viktorie Hanišové pracovala Raija Hauck.

Vrchní zemský rabín Karol Sidon měl uvést svůj román Sen o mém otci z roku 1968 v překladu Elmara Tannerta.

Lipský knižní veletrh, jenž se koná vždy na jaře, je druhou nejnavštěvovanější literární akcí v zemi, hned po podzimním Frankfurtském knižním veletrhu. 

Jedná se již o druhou literární akci, která se kvůli obavám ze šíření koronaviru neuskuteční. Francouzi oznámili, že se tento měsíc nebude konat pařížský knižní veletrh Salon du Livre, jenž je nejdůležitější akcí tamního knižního světa. Pořadatelé Salon du Livre očekávali, že mezi 20. a 23. březnem přivítají okolo 160 tisíc návštěvníků. Čestným hostem měla být Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy