Lidé se do knihkupectví vrátili, po krizi si ale nepořizují víc knih najednou

ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 7. 2020 15:17
Do knihkupectví se zákazníci po pandemii koronaviru vrátili poměrně rychle, méně jich přichází především do poboček v obchodních centrech. Ve srovnání s loňskými prodeji však knihkupectví stále evidují ztrátu kvůli nouzovému stavu, který byl vyhlášen 12. března. Větší obchody začaly znovu fungovat 11. května, tedy před dvěma měsíci.
Na snímku je pokladna knihkupectví Kanzelsberger na Bělehradské ulici v Praze.
Na snímku je pokladna knihkupectví Kanzelsberger na Bělehradské ulici v Praze. | Foto: ČTK

"Pokud vezmu období od 11. května, kdy jsme už měli otevřené všechny prodejny, stále ještě za stejným obdobím v loňském roce ztrácíme, ale není to dramatické," říká mluvčí sítě knihkupectví Kanzelsberger Jana Kmuníčková.

"Lidé se do knihkupectví vrátili celkem rychle, byť tedy do poboček v obchodních centrech o něco opatrněji. O vyrovnání výpadku způsobeného zavřením prodejen se samozřejmě nedá mluvit," zdůrazňuje.

V běžném režimu fungují i prodejny Knihy Dobrovský. "Ve srovnání s loňskými prodeji jsou rozdíly stále znatelné, ale primárně na úrovni konkrétních prodejen. Máme knihkupectví i v obchodních centrech, která jsou umístěna v blízkosti velkých kancelářských komplexů, a zde je stále pokles návštěvníků znatelný," konstatuje marketingový ředitel firmy Adam Pýcha.

Podle mluvčí Kanzelsbergeru si po krizi méně lidí kupuje víc knih najednou. Naopak do knihkupectví chodí častěji a vybírají si vždy jeden titul. V Kanzelsbergeru se dobře prodávají čeští autoři, například díla Jiřího Hájíčka, Radky Třeštíkové a Haliny Pawlowské, ze zahraničních autorů je dlouhodobý zájem o romány Jojo Moyesové.

Knihy Dobrovský evidují poptávku po erotických románech. "Obecně je zafixováno, že hlavní trend byl se sérií Padesát odstínů šedi. Nicméně dále pokračuje a je mnoho sérií, které mají fantastické prodeje. Tyto knihy navíc dominují prodejům e-knih," doplňuje Adam Pýcha z Knih Dobrovský.

Podle něj navzdory omezení v cestování výrazně neopadl zájem ani o knižní průvodce. V Knihách Dobrovský lidé více kupují průvodce a tipy na cestu po Česku, konkrétně po Praze a Brně. Kanzelsberger zase eviduje vyšší prodeje turistických map. Sezona dovolených nicméně teprve začala a dělat závěry je zatím předčasné.

K žádaným titulům posledních týdnů patří také životopis spisovatele Milana Kundery nazvaný Kundera: Český život a doba, který napsal Jan Novák. Nakladatelství Argo a Paseka v pátek oznámily, že pouhých 14 dnů po vydání posílají na pulty dotisk.

"Zájem čtenářů je takový, že čtrnáct dní poté, co je na pultech knihkupectví, přicházejí nakladatelství Argo a Paseka s dotiskem. Jan Novák zároveň potvrdil, že po roční pauze pokračuje v Kunderově příběhu i po jeho odchodu do Francie a právě píše první kapitoly," vysvětlila mluvčí Arga Radka Potměšilová.

Jan Novák vytěsnil všechno, co se mu nehodí. Měl nejdříve názor a tomu pak přizpůsoboval fakta. Má to být naopak, říká novinář a historik Petr Zídek. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy