Levice zanikne, léta budou delší. Houellebecqův nový román líčí Francii v roce 2027

Kultura AFP, Kultura
3. 1. 2022 16:51
Jeden z nejprodávanějších a nejpřekládanějších francouzských spisovatelů Michel Houellebecq tento týden vydává očekávaný osmý román. Filozofický thriller, čítající 736 stran, se zabývá politikou a mocí a odehrává se v průběhu fiktivních prezidentských voleb roku 2027, kdy končí druhý termín stávající hlavy státu Emmanuela Macrona.
Nový román Michela Houellebecqa (na snímku z roku 2010) vydá letos na podzim Odeon.
Nový román Michela Houellebecqa (na snímku z roku 2010) vydá letos na podzim Odeon. | Foto: ČTK/AP

Podle agentury AFP pětašedesátiletý držitel Goncourtovy ceny proslul temnými a hluboce ironickými texty o depresivních, často mizogynních postavách. Politice se poprvé věnoval před šesti lety v próze Podvolení, kde nastínil, jak bude Francii jednou vládnout muslimský prezident.

Novinka nazvaná Anéantir (Vyhladit nebo Zničit) vychází tento pátek francouzsky v nákladu 350 tisíc výtisků, v českém překladu Alana Beguivina se objeví letos na podzim, potvrdil pro Aktuálně.cz šéfredaktor nakladatelství Odeon Jindřich Jůzl. "Pro představu, jaké šílenství vyvolá každá autorova novinka, stačí podotknout, že i krátký nepublikovaný text o filozofovi Schopenhauerovi vynesl Houellebecqovi pozvání do televizního pořadu 20 Heures de France 2," připomíná deník Le Parisien. Když Houellebecq před třemi roky vydal zatím poslední román Serotonin, za tři dny prodal přes 90 tisíc výtisků.

Přestože novinka se odehrává ve světě pařížské politiky, Houellebecq se v ní zaobírá takovými tématy, jako je smrt, duševní zdraví nebo smysl života v převážně ateistické společnosti. Slovům pandemie nebo koronavirus se vyhýbá. A byť jeho postavy ze starších románů Platforma nebo Elementární částice byly typické svým nihilismem či posedlostí sexem, ty nové touží po lásce, ba dokonce vyslovují naději.

"Aby byl člověk dobrým spisovatelem, nemusí oslavovat zlo," říká spisovatel v aktuálním rozhovoru pro deník Le Monde. "V románu vystupuje velmi málo zlých lidí a to mě těší. Naprostým vítězstvím by bylo nemít v textu vůbec žádné zlé lidi," dodává.

Připouští také, že do knihy zařadil více snových pasáží než dřív. "Sigmund Freud mě moc nezajímá, mám k němu spoustu výtek, zato sny mě zajímají hodně a jsem rád, že jsem s nimi pracoval tak výrazně," říká v interview.

Podle agentury AFP podobné úvahy vyvolají otázky, zda literát, jenž se roku 2018 potřetí oženil, "nezačíná měknout".

Francouzi budou v nové knize hledat zejména jeho názory na prezidenta Emmanuela Macrona, tím spíš, že text vychází krátce před dubnovými prezidentskými volbami. Přestože spisovatel jej v knize ani jednou nejmenuje, popis prezidenta končícího v roce 2027 svůj druhý mandát odpovídá Macronovým charakteristikám.

Jeho odkaz však Houellebecq předpovídá nelibě. Francii roku 2027 popisuje v temných odstínech, zmítanou společenskou nerovností, nezaměstnaností, postupným odumíráním regionů a globálním oteplováním, kvůli němuž budou léta delší než dřív.

"Propast mezi těmi, co jsou u moci, a obyčejnými lidmi dosáhla bezprecedentní šíře," shrnuje vypravěč.

Ve Francii toho času prakticky přestane existovat levice, nacionalistická strana Národní sdružení, založená v románu již devětadevadesátiletým Jeanem-Mariem Le Penem, bude mít stále problémy uspět ve druhém kole voleb, pročež ji současná předsedkyně Marine Le Penová předá mladším následníkům. A nynější prezidentský kandidát Éric Zemmour, jenž kampaň staví na odporu vůči islámu, bude i nadále vyvolávat buď nadšení, nebo nenávist. "Zemmour je parchant. Ale je důležité, aby měl právo se vyjadřovat a bránit svůj úhel pohledu," říká jedna postava v knize.

Ta se točí okolo fiktivního ministra financí Bruna Juge, "pravděpodobně nejlepšího od dob Jean-Baptista Colberta" ze 17. století, a zejména pak jeho sedmačtyřicetiletého poradce a úředníka Paula Raisona.

Podle britského deníku The Times byl předlohou Bruna Juge současný ministr financí a Houellebecqův přítel Bruno Le Maire. Ten ostatně začátkem listopadu vydání románu jako první oznámil na setkání s představiteli francouzského průmyslu, když avizoval, že Houellebecq knihou "vystoupí na obranu průmyslu".

V románu Houellebecq skutečně líčí například to, jak ministr financí oživí slávu automobilky Citroën, kterou vyprofiluje prodejem luxusních vozů. "Skoro všude ve světě se vyrovnala Mercedesu, a na strategicky důležitém indickém trhu jej dokonce předstihla, stejně jako předstihla německé Audi," píše.

Někdejší miláček francouzské levice Houellebecq v posledních letech inklinoval spíš k pravici, až snad koketoval s extrémní pravicí, tvrdí agentura AFP. Připomíná, jak byl spisovatel po vydání románu Podvolení obviněn z islamofobie.

Přestože v tomto textu spíš kritizoval křehkost francouzských institucí a neschopnost intelektuálů je hájit, začal dostávat výhružky smrti, musel si najmout ochranku a omezit veřejná vystoupení. Na dotaz jednoho novináře, zda by se označil za islamofoba, tehdy odtušil: "Pravděpodobně."

V předloňské eseji pro newyorský měsíčník Harper's Magazine zase Houellebecq označil Donalda Trumpa za "jednoho z nejlepších amerických prezidentů" a kvitoval, že skončila éra, kdy byly USA supervelmocí.

Obal románu Anéantir.
Obal románu Anéantir. | Foto: Flammarion

"Je to velmi dobrá zpráva pro zbytek světa," napsal Houellebcq a pochválil Trumpa za postoje k Severní Koreji a Rusku nebo za to, že se snažil znovu otevírat obchodní smlouvy USA s dalšími zeměmi. "Byl zvolen, aby bránil zájmy amerických dělníků, a proto brání zájmy amerických dělníků. Ve Francii bychom takový přístup v posledních 50 letech rádi viděli častěji," uvedl Houellebecq.

V eseji rovněž vyjádřil naději, že se Evropská unie jednou rozpadne. "Čím dříve, tím lépe," doplnil. Kromě toho zapochyboval, že americký vstup do druhé světové války v delším horizontu něco změnil na evropské frontě. "Hitler by byl prohrál tak jako tak," napsal. Zpochybnil též americké pojetí demokracie, podle Houellebecqa původní význam slova lépe naplňuje Švýcarsko a jeho referenda.

Přestože nový román se na pultech knihkupectví objeví až tento pátek, na internet už ve druhé polovině prosince unikla pirátská kopie čítající všech 736 naskenovaných stran. Nakladatelství Flammarion, u něhož autor vydává od druhé poloviny 90. let minulého století, už kvůli tomu podniklo právní kroky, dodává agentura AFP.

Knižní bloger Hervé Bienvault na Twitteru spočítal, že jen z jednoho serveru v kanadském Québecu si knihu za 24 hodin ilegálně stáhlo přes 8000 lidí. Podobnému problému čelil Houellebcq už před sedmi lety, kdy na síti kolovala pirátská verze Podvolení, doplňuje deník Le Parisien.

Houellebecq naposledy před třemi roky zveřejnil román Serotonin, který stejně jako autorova další díla přeložil Alan Beguivin pro Odeon. Ten kromě nového románu obnovil také práva na Podvolení, které znovu vydá letos na jaře, potvrzuje šéfredaktor Jindřich Jůzl.

 

Právě se děje

Další zprávy