Binet získal cenu Francouzské akademie za román, ve kterém Evropu dobudou Inkové

ČTK ČTK, AFP
1. 11. 2019 14:25
Velkou cenu Francouzské akademie za román získal se svou nejnovější knihou Civilizations (Civilizace) také v Česku známý spisovatel Laurent Binet. Tentokrát vypráví alternativní historii, kdy Evropu v 16. století obsadí dobyvatelé z říše Inků. O ocenění informovalo nakladatelství Grasset, jež Binetova díla vydává ve Francii.
Laurent Binet při návštěvě Měsíce autorského čtení v Brně a Ostravě roku 2010.
Laurent Binet při návštěvě Měsíce autorského čtení v Brně a Ostravě roku 2010. | Foto: archiv HN

Sedmačtyřicetiletý Laurent Binet je nejen ve Francii už roky etablovaným autorem. Jeho první román HHhH, který netradičním způsobem líčí okolnosti atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942, získal před devíti lety Goncourtovu cenu za debut.

Kritiky i čtenáře zaujal vypravěčskou suverenitou, invencí i postřehy o povaze románu obecně. Název knihy odkazoval na přezdívku, kterou Heydrichovi dávali příslušníci SS, Himmlers Hirn heisst Heydrich (Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich).

Binetův další obsáhlý román Sedmá funkce jazyka vyšel v roce 2015 a recenzenti jej vřele přijali coby poučenou a zábavnou mystifikaci, která se točí kolem téměř detektivního vyšetřování smrti strukturalisty Rolanda Barthese.

"Jde sice o intelektuální thriller, ale Binet je dostatečně zručný vypravěč, aby čtenáře zaujal i tehdy, pokud dotyčný nezachytí všechny narážky a vtípky," napsal o knize v Hospodářských novinách literární kritik Ladislav Nagy. "Pokud je zachytí, bude se bavit královsky - spisovatel rozhodně netrpí přehnanou úctou k osobám francouzského intelektuálního života a jeho smysl pro humor je osvěžující," dodal.

Obě Binetovy knihy v českém překladu Michaly Markové vydalo Argo.

Některé z postupů, které využil v Sedmé funkci jazyka, Binet nyní uplatnil také v Civilizacích. Hravě se pouští do popisu paralelní historie, v níž kolem roku 1000 z Grónska vyplouvá dcera Erika Rudého. Ta pak obyvatele Nového světa seznámí s mnoha civilizačními vymoženostmi.

Posádku lodi Kryštofa Kolumba v roce 1492 zadrží domorodí obyvatelé, kteří mají šípy s železnými hroty, umějí jezdit na koních a jsou odolní vůči evropským nemocem. Opačným směrem přes Atlantik se poté vydá výprava vedená bratrem inckého vládce Huáscara a Evropu krátce nato ovládne incká civilizace.

Mezi finalisty Velké ceny Francouzské akademie za román, ve francouzštině Grand prix du roman de l'Académie française, letos byly tři romány. V konečném hlasování poroty zvítězil s deseti hlasy Binet, pro jeho konkurenta Bruna de Cessole se vyslovilo osm akademiků. Loni cenu získal Camille Pascal za historickou prózu L'été des quatre rois (Léto čtyř králů).

Oznámením laureáta Velké ceny Francouzské akademie začal ve Francii týden udělování prestižních literárních ocenění, který postupně odhalí nové držitele Goncourtovy ceny, Renaudotovy ceny a cen Femina a Médicis.

 

Právě se děje

Další zprávy