Kundera v novém románu oslavuje erotickou touhu i nicotnost

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 3. 4. 2014 18:20
Román Milana Kundery La Fête de l'insignifiance (Slavnost bezvýznamnosti) vychází zítra ve francouzštině. Podle prvních ohlasů je jeho velkolepým návratem.
Milan Kundera na snímku z roku 1979, kdy vydal Knihu smíchu a zapomnění, v níž je Gustáv Husák "prezidentem zapomnění" a zpěvák Karel Gott "idiotem hudby".
Milan Kundera na snímku z roku 1979, kdy vydal Knihu smíchu a zapomnění, v níž je Gustáv Husák "prezidentem zapomnění" a zpěvák Karel Gott "idiotem hudby". | Foto: Profimédia

Paříž, Praha - Nový román Milana Kundery La Fête de l'insignifiance (Slavnost bezvýznamnosti) je velkolepým návratem tohoto spisovatele českého původu, který 1. dubna oslavil 85. narozeniny. Soudí tak francouzský deník Le Figaro, podle něhož jde o skvělou knihu. Vyšla koncem loňského roku italsky a francouzské vydání se čeká ve čtvrtek 3. dubna. Podle webu Mediapart je román "skutečnou slavností".

Kundera napsal nový román tajně a nikomu o něm dlouho neřekl. Důvodem podle listu Le Figaro asi byla nesmělost, bázlivost autora vracejícího se po tolika letech.

Dějovou linii spojují debaty čtyř přátel Alaina, Ramona, Charlese a Calibana, kteří při procházce v Lucemburské zahradě v Paříži mluví o rozličných tématech v sedmi částech, nazvaných například Divadlo loutek, Všichni hledají dobrou náladu nebo Alain a Charles často myslí na své matky.

Foto: Aktuálně.cz

Alain například uvažuje, který z erotických bodů na ženském těle muž nejraději vyhledává a jak to souvisí s dobou, v níž žije. Ramon zase předstírá diagnózu rakoviny, aby vyvolala sympatie, jiný hrdina pracuje jako číšník a přitom si hraje na pákistánského přistěhovalce. Charles je pro změnu fascinován legendou o tom, kterak Stalin u večeře vyprávěl svým vyděšeným hostům, že nadvakrát postřílel čtyřiadvacet křepelek, a jak poté na toaletě odposlouchával, co o něm hosté říkají.

La Fête de l'insignifiance se nedá nikam zařadit. Román, satira, bajka, pohádka, divadelní hra, fraška. Je v něm i čtyřiadvacet Stalinových křepelek od Chruščova a obrazy z vážné, prvoplánové minulosti. Kunderovo nové dílo je stejně vzdálené hlouposti ideologické jako komerční. Je obrazem samot spojených mezi sebou komickými situacemi, píše se v nedělníku.

Le Figaro oceňuje v La Fête de l'insignifiance dvojsmyslnost řeči, která vyvolává u čtenáře úzkost a současně smích. Kundera podle listu neztratil nic z umění strhnout oponu a vše obnažit. Jeho předchozí román L'Ignorance (Neznalost) vyšel v roce 2000.

Web Mediapart vidí v díle skutečnou apoteózu bezvýznamnosti prostřednictvím lidu, který trpí nedostatkem. Ukazuje práh bezvýznamnosti. Kniha je podle webu "zamyšlenou procházkou podél neviditelné hranice, za níž věci ztrácejí smysl".

"Když se civilizace hroutí a mocenská centra již nefungují, nastane chvíle, kdy rozklad přestává být viditelný pouhým okem. A v tu chvíli nám to může osvětlit jen román, jen on," uvedl web k novému Kunderovu počinu.

Podle Kundery se nemá bezvýznamnost odsuzovat, ale uznávat. Je podle něj esencí existence a provází člověka všude a stále. "Je přítomna i tam, kde ji nikdo nechce vidět: v hrůzách, v krvavých bojích, v nejhorších neštěstích. Nestačí ji ale rozpoznat, je třeba ji milovat, je třeba se naučit milovat bezvýznamnost," cituje web z knihy.

Významné místo zaujímá v románu nahota, erotika a zvlášť pupík. "Láska byla kdysi svátkem osobitosti, nenapodobitelnosti, slávou toho, co je unikátní, co nesnáší žádná opakování. A my v našem tisíciletí budeme žít ve znamení pupíku. Pod tímto znamením jsme všichni, jeden jako druhý, vojáci sexu se stejným pohledem zaměřeným nikoli na milovanou ženu, ale na malý otvor uprostřed břicha, který představuje jediný smysl, jediný cíl, jedinou budoucnost veškeré erotické touhy," píše podle Mediapart autor.

 

Právě se děje

Další zprávy