Čína vězní hongkongského nakladatele. Ven propašoval básně, vydá je ve Švédsku

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
9. 11. 2019 14:02
Hongkongskému nakladateli a spisovateli Kuej Min-chajovi, zadržovanému čínskými úřady, vyjde ve Švédsku sbírka básní, kterou se podařilo propašovat z vězení. Podle agentury Reuters to oznámilo švédské nakladatelství Kaunitz-Olsson.
Kuej Min-chaj při zřejmě donuceném doznání v čínské televizi.
Kuej Min-chaj při zřejmě donuceném doznání v čínské televizi. | Foto: archiv PEN klubu

Kuej Min-chaj, v anglické transkripci Gui Minhai, má rovněž švédské občanství. Získal ho začátkem 90. let minulého století poté, co předešlou dekádu na severu Evropy studoval.

Kuej je jedním z pěti hongkongských nakladatelů a knihkupců, kteří zmizeli na přelomu let 2015 a 2016 a později se objevili ve vazbě v pevninské Číně. Tamní úřady tvrdí, že muži do země přijeli dobrovolně. Všichni zadržení také ve státní televizi vyjádřili lítost nad tím, že v Číně prodávali nepovolené knihy. Kuej se konkrétně ve státním vysílání přiznal, že roku 2003 v opilosti autem srazil a zabil mladou ženu a z místa činu uprchl. Apeloval také na švédské velvyslanectví, aby se přestalo starat o jeho osud.

"Podle západních advokátů a pozorovatelů i příbuzných a známých obviněného bylo toto doznání evidentně vynucené," napsal o případu web Sinopsis.cz, který se věnuje dění v Číně.

O měsíc později už Kuej tvrdil, že do Číny pašoval zakázanou literaturu, a nehodu přestal zmiňovat. V Hongkongu kauza vyvolaly obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Kuej vedl nakladatelství Mighty Current, které vydávalo knihy s kritickým a bulvárním obsahem o vedoucích představitelích čínské komunistické strany. S nakladatelstvím a s ním spojeným knihkupectvím Causeway Bay Books spolupracovali i další čtyři zmizelí lidé. Knihy, které Causeway Bay Books prodávalo, si často kupovali návštěvníci z pevninské Číny, kde jsou podobné tituly zakázané.

Po dvou letech byl Kuej v Číně propuštěn do domácího vězení, v lednu 2018 ho ale znovu zatkli čínští tajní policisté v civilu, když v doprovodu dvou švédských diplomatů cestoval vlakem do Pekingu, údajně za svým lékařem. Od předešlého zadržení muž trpěl potížemi s pohybem či polykáním. "Tyto zdravotním problémy mohou souviset s psychologickým a fyzickým tlakem během nezákonného věznění," napsal web Sinopsis.cz.

Kuejův blízký přítel později řekl listu South China Morning Post, že Kuej Min-chaj zažádal o nový pas a možná kvůli tomu se potřeboval dostat na švédské velvyslanectví.

Švédsko zadržení svého občana na neznámém místě a na neomezeně dlouhou dobu, což umožňují čínské zákony, odsoudilo a požádalo o jeho propuštění. To se dodnes nestalo.

Kuej před svým zadržením pracoval na knize o milostném životě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Kuejova sbírka básní nazvaná Prstem kreslím na zeď dveře by ve Švédsku měla vyjít v květnu 2020 u příležitosti autorových 56. narozenin. "Kontaktovala nás jeho dcera Angela a zeptala se nás, zda bychom nechtěli publikovat jeho básně, a my odpověděli, že to velmi rádi uděláme," vysvětluje Martin Kaunitz z nakladatelství Kaunitz-Olsson. "Napsal ty básně za svého prvního pobytu ve vězení a povedlo se mu je propašovat k Angele," dodává.

Podle Kaunitze bude kniha dobrým způsobem, jak znovu přitáhnout pozornost ke Kuejově případu a k praktikám čínských úřadů. To se naposledy několika akcemi pod hashtagem #FreeGuiMinhai pokusil udělat Frankfurtský knižní veletrh.

Jeho organizátoři se minulý měsíc opět přimluvili za Kuejovo propuštění. "Už jsou to čtyři dlouhé roky a já jsem vyčerpaná," vzkázala do Frankfurtu Kuejova dcera Angela, která bojuje za otcovo propuštění.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang tvrdí, že Kuej porušil čínské zákony. "Čína rezolutně protestuje proti všem zemím, organizacím a jednotlivcům, kteří se jakkoli vměšují do vnitřních záležitostí nezávislého čínského soudnictví," řekl mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy