Kritizoval válku. Rusko zařadilo spisovatele Gluchovského na seznam hledaných osob

Kultura Interfax, Kultura
7. 6. 2022 15:26
Populární ruský spisovatel Dmitrij Gluchovskij byl obviněn ze šíření lživých zpráv o armádě a tamní ministerstvo vnitra jej zařadilo na seznam hledaných osob. V úterý odpoledne o tom informovaly agentura Interfax a ruský státní deník Pravda.
Dmitrij Gluchovskij roku 2016 navštívil pražský veletrh Svět knihy. Svou prózu Metro 2035 podepisoval v Paláci knih Luxor.
Dmitrij Gluchovskij roku 2016 navštívil pražský veletrh Svět knihy. Svou prózu Metro 2035 podepisoval v Paláci knih Luxor. | Foto: ČTK

Dvaačtyřicetiletý autor bestsellerové sci-fi ságy, jež začala knihou Metro 2033, je obžalován z diskreditace armády. Hrozí mu až 15 let vězení a pokuta do výše 1,5 milionu rublů, což je asi 560 tisíc korun.

Zákon umožňující tento postih v Rusku platí od začátku března. V zemi je mimo jiné ilegální nazývat současnou ruskou válku na Ukrajině válkou, povolen je pouze prezidentem Vladimirem Putinem používaný pojem speciální vojenská operace. Právě Putina obvinil Gluchovskij na sociální síti Instagram z toho, že rozpoutal válku proti Ukrajině. Spisovatele na Instagramu sleduje přes 200 tisíc lidí.

"Jsem připraven zopakovat vše, co jsem tam napsal: Zastavte válku! Přiznejte, že je to válka proti celému národu, a zastavte ji!" vyzval Gluchovskij na další sociální síti Telegram. Dodal, že je trestně stíhán poprvé.

Válku proti Ukrajině kritizuje od prvního dne, upozornil například na ruský masakr ukrajinských civilistů v Buči. "Běželo mi hlavou, že se asi zrovna odsuzuji k politické emigraci. Že nebudu moci žít v Rusku, dokud bude naživu Putin," řekl v obsáhlém rozhovoru pro ruskojazyčný opoziční server Meduza. Český překlad interview publikovalo Aktuálně.cz.

Podle týdeníku Argumenty i fakty se Dmitrij Gluchovskij od začátku války nachází mimo ruské území.

Kromě něj byli na seznam hledaných osob čerstvě zařazeni Andrej Soldatov, což je šéfredaktor serveru Agentura.ru a autor knihy o ruských tajných službách, nebo opoziční aktivista Vladimir Milov, v 90. letech minulého století náměstek ministra energetiky a později spolupracovník zavražděného politika Borise Němcova i vězněného Alexeje Navalného.

Dmitrij Gluchovskij proslul sci-fi knihou Metro 2033, na kterou navázal tituly Metro 2034 a Metro 2035. Sám ji označuje za metaforu života v Rusku vystavěného na ruinách Sovětského svazu. V knize lidé žijí v moskevském metru, protože svět zničila jaderná válka.

Sága byla přeložena do desítek jazyků včetně češtiny. Gluchovskij ji před šesti lety představil také na pražském veletrhu Svět knihy.

"Je to metafora národa žijícího v bunkru. Kniha mimo jiné klade otázky, proč svůj smysl života vidíme jen v boji a proč tak lehce věříme lžím a propagandě," řekl tehdy a zavzpomínal, jak prózu začal psát koncem 90. let za vlády prezidenta Borise Jelcina. "Mezi Ruskem a Západem tehdy nebyla konfrontační politika. První díl není o strachu z jaderné války, ale o lidech, kteří se narodili v období Sovětského svazu a zažili krach socialistického tábora a komunismu," dodal.

Při psaní díla, jež sám považuje za antiutopii, jej inspirovali bratři Arkadij a Boris Strugačtí, Isaak Babel nebo Jevgenij Zamjatin. Podle Metra 2033 vznikla úspěšná počítačová hra a už několik let se chystá také filmová adaptace. Tu natočí třiatřicetiletý Jegor Baranov, premiéru má mít příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy