Jaký komiks dát pod stromeček? Superhrdinku Ms. Marvel nebo Punťu

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
19. 12. 2018 10:00
Výběr ze současné česky vydávané komiksové tvorby je rok od roku pestřejší. Nakladatelství se více zaměřují na kvalitní moderní překladové komiksy pro děti a náctileté včetně těch, které zaujmou také holky, jako je třeba Ms. Marvel. Roste kondice české komiksové tvorby, což dokládá právě vydaný Návrat krále Šumavy. A do středu pozornosti se vrací i psík Punťa, který od roku 1935 „obveseloval své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky“.
Foto: Nakladatelství Akropolis

Zapomenutý dětský hrdina českého komiksu

Pavel Kořínek a Lucie Kořínková: Punťa - Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934-1942)
Nakladatelství Akropolis 2018, 516 stran, 1599 korun

V roce 1935 se objevil časopis Malý hlasatel, kde se později ukázaly Rychlé šípy, komiksoví hrdinové, kteří dodnes patří k nejcennějšímu a nejznámějšímu z české komiksové tvorby.

Ve stejném roce ale začal vycházet také jiný dětský časopis s tehdy oblíbeným hrdinou: Punťou. Tento "malý, roztomilý psík, který obveseluje své čtenáře každých čtrnáct dní veselými příběhy a taškářskými kousky", se letos dočkal pečlivého souborného vydání. V prvním svazku se na takřka 250 stranách Punťa dvoří své psí kamarádce slečně Kiki a v rozverných veršovaných příbězích se objeví třeba po boku Laurela a Hardyho.

Vedle reprezentativního výboru tento nepřehlédnutelný bílo-oranžový box obsahuje také punťovské pohlednice, útlý svazek s obálkami jednotlivých příběhů a především druhou stejně obsáhlou publikaci se 14 studiemi. V nich se Punťa ukazuje v kontextu dobové prvorepublikové popkultury a coby jeden z prvních domácích masově oblíbených komiksových hrdinů. Skvělý dárek pro děti, pamětníky, fanoušky komiksu i akademiky.

 

Právě se děje

Další zprávy